Tech

Az eddigi legrizikósabb ipari forradalom küszöbén állunk

Yu Ruidong / China News Service / Visual China Group / Getty Image
Yu Ruidong / China News Service / Visual China Group / Getty Image
A mesterséges intelligencia lassan két éve tematizálja a közbeszédet, a 2024-es fizikai és kémiai Nobel-díjakkal azonban bebizonyosodott, hogy már nemcsak az átlagemberek hétköznapjaira, de a tudományos kutatásokra is óriási hatással van. A szakértők azonban egyelőre megosztottak, hogy ez jót vagy inkább rosszat jelent.

A 2023-as év elképesztően sikeres esztendő volt a magyar tudományos élet szempontjából, ugyanis néhány nap leforgása alatt két új Nobel-díjast köszönthettünk.

Karikó Katalin a Covid-19 elleni mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez szükséges munkájával érdemelte ki az elismerést, míg Krausz Ferencet az attoszekundumos fizika, vagyis a másodperc milliárdszor milliárdod része alatti történéseket vizsgáló tudomány területén elért eredményei miatt díjazták. A 2024-es év azonban nemcsak hazánk, de az egész világ és a tudományos élet képviselői számára is új korszakot jelez, idén ugyanis a fizikai és a kémiai Nobel-díjban is jelentős szerepe volt az életünket egyre inkább meghatározó mesterséges intelligenciának.

Természetesen akadnak még területek, ahova nem tört be ez a technológia: remélhetőleg még hosszú évtizedekre vagyunk attól, ha egyáltalán valaha bekövetkezik, hogy az irodalmi elismerést egy chatbot zsebelje be.

Ugyanez azonban már nem mondható el ugyanilyen bizonyossággal a közgazdasági és a fiziológiai kategóriákról. Az elképesztő adatmennyiségek kezelésének és értelmezésének képessége miatt ugyanis egyáltalán nem elrugaszkodott gondolat, hogy a mesterséges intelligencia kiemelt szerepet játsszon a jövőbeli díjazottak munkájában. Bemutatjuk, pontosan milyen felfedezésekért járt idén a fizikai és a kémiai Nobel, illetve, hogy mit jelenthet ez a tudomány és az emberiség jövője szempontjából.

Varga Jennifer / 24.hu Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus sajtótájékoztatója.
A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik