Tech

Szuperhold lesz a héten

Jose A. Bernat Bacete / Getty Images
Jose A. Bernat Bacete / Getty Images

Szuperhold lesz magyar idő szerint október 17-én – írja a Live Science. Érdemes hozzátenni, hogy a megnevezés nem tudományos, a hivatalos kifejezés a perigeumi Hold.

A jelenség semmiféle komoly hatással nem jár, pusztán annyiról van szó, hogy a Hold ilyenkor pályáján mozogva a szokásosnál közelebb fekszik a Földhöz, amitől kissé nagyobbnak és fényesebbnek tűnhet.

Október 17-én az égitest mintegy 357 ezer kilométerre lesz majd, ez lesz az idei legközelebbi telihold.

A teliholdat holdkelte után, 17:45 körültől lehet majd megfigyelni, az égitest az október 17-e előtti és utáni napon is igen fényes lesz. Amikor felkel, körülbelül félúton jár majd a Szaturnusz és a Jupiter között. Három nappal később, október 20-án, vasárnap a hold a Jupiterrel együtt kel fel.

A különböző teliholdakhoz számos nem hivatalos elnevezés párosul, ezek szintén nem tudományos megnevezések, hanem az asztrológiából és az amerikai folklórból származnak. Az októberi teliholdra gyakran hivatkoznak vadászholdként, mert állítólag felbukkanása jelzés volt a vadászok számára, hogy készüljenek fel a közelgő télre.

A mostani lesz az idei csillagászati ősz első teliholdja, az előző szeptember 17-én, a szeptember 22-i nap-éj egyenlőség előtt kelt fel. A következő telihold november 15-én jön, egyben ez lesz az év utolsó szuperholdja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik