Tech

Beperelték az informatikai leállást okozó céget

Justin Sullivan / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Images

Saját befektetői perelték be a CrowdStrike-ot, a júliusban globális informatikai leállást okozó céget – írja a The Guardian. A részvényesek azzal vádolják a vállalatot, hogy becsapta őket, amikort azt állította, hogy szoftvere letesztelt, igazoltan jól működő termék, miközben a valóságban más volt a helyzet.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, július 19-én az elmúlt évek legnagyobb globális informatikai leállása történt a CrowdStrike kibervédelmi cég által kiküldött hibás frissítés miatt. Az eset nyomán mintegy 8,5 millió windowsos számítógép lett működésképtelen, amely világszerte számos kórházban, médiszolgáltatónál, szupermarketben, banknál és légitársaságnál okozott zavart, többek között a ferihegyi repülőtér is érintett volt.

A vállalat befektetői most perre vitték az ügyet, szerintük ugyanis a CrowdStrike elhallgatta, hogy nem tesztelték megfelelően a szoftverfrissítést, mielőtt azt kiküldték a vásárlóknak. Ezzel együtt pedig az sem került nyilvánosságra, hogy a hiányosságok jelentős leállásokat okozhatnak, amelyek aztán a cég megítélését is ronthatják. Így a CrowdStrike részvényei túlságosan magas áron keltek el a tőzsdén, egészen az informatikai zavarokig, amikor az ár lezuhant.

A cég egyik szóvivője azt nyilatkozta, a vádak alaptalanok, és minden erejükkel védeni fogják a vállalatot.

A CrowdStrike-nak eközben más perekkel is szembe kell néznie, ugyanis a leállás világszerte több milliárd dolláros kárt okozott az érintett cégeknek, amelyek közül sok a kibervédelmi vállalattal fizettetné meg a kiesett bevételét.

Kapcsolódó
Egyetlen szoftverfrissítés elég volt, hogy káosz söpörjön végig a Földön
Egy kibervédelmi szoftver keserítette meg milliók életét július 19-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik