Egész jó füles a Galaxy Buds3 Pro, de a Samsung kukázta vele a saját identitását

A Samsung július 10-én tartotta nyári termékbemutatóját, ahol az új hajlítható kijelzős telefonok és okosórák mellett leleplezték a Galaxy Buds3 fülhallgatókat is. Az esemény viszont nem feltétlenül úgy sült el, ahogy a dél-koreai gyártó tervezte, hiszen az internet megtelt azzal, a cég hogyan másolta le a konkurens Apple termékeit. És képességeit illetően hiába jól sikerült füles a Buds3 Pro, a dizájnt illető vádak mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Aki már nagyjából másfél évtizeddel ezelőtt is érdeklődött – többek között – az okostelefonok világa iránt, az jó eséllyel még emlékszik, hogy 2011-ben az Apple beperelte a Samsungot, amiért az utóbbi mobiljai a külsőt és a szoftvert illetően is túlságosan hasonlítottak az almás termékekre. Ha egymás mellé tesszük a kor két készülékét, az iPhone 3GS és a Samsung i9000 Galaxy S modelleket, akkor azonnal látszik, hogy a vád nem volt alaptalan, és nem véletlen, hogy a dél-koreaiak dizájnjára sokan élből rávágták, hogy a tervezők csupán körberajzolták az almás mobilokat.

Apple / Samsung – Balra az iPhone 3GS, jobbra a Samsung i9000 Galaxy S.

Azóta eltelt bő tíz év, a Samsung maga mögött hagyta a másolás vádját és innovációk terén is sokszor megelőzte az Apple-t – elég csak a hajlítható kijelzős mobiljaikra gondolni. A vállalatnak ugyanakkor nemcsak az okostelefonok terén sikerült megtalálni a saját utat, de a 2019-ben indult Galaxy Buds termékcsaládnál is.

Az ilyen néven piacra kerülő füleseknél a gyártó – más konkurensekkel szemben – ellenállt az almások által népszerűvé tett pipás dizájn kísértésének, a fülben megülő gömbölyded formát választották, és ezt vitték tovább a Galaxy Buds+, a Galaxy Buds Pro, a Galaxy Buds2, a Galaxy Buds2 Pro illetve a Galaxy Buds FE esetében is. Ezek a modellek mind in-ear (azaz agybadugós) megoldások voltak, és a cég 2020-ban még egy gumiharang nélküli, pusztán a hallójárat bejáratához illeszkedő modellel, a Galaxy Buds Live-val is kísérletezett, ami egészen különleges, bab alakú formát kapott.

Samsung – Balról jobbra: Buds Live, Buds Pro, Buds2 és Buds2 Pro fülhallgatók.

Az elmúlt öt évben a Buds fülesek olyan szempontból ikonikussá váltak, hogy a metrón nézelődve például forma és a szín alapján rögtön meg tudtam mondani, ki milyen típust visel. A gyártó ezt az identitást kukázta a frissen bemutatott Buds3 fülesekkel, amiknél a teljesen laikusok is látják, hogy az Apple-féle AirPods majmolása volt a cél. A Samsung persze állítja, hogy több ezer fül beszkennelése után jutottak arra a következtetésre, hogy nincs ennél ideálisabb forma, ha fülhallgatókról van szó.

Samsung Galaxy Buds3 Pro

A dél-koreaiak lényegében megcsinálták azt, amit a Huawei az év első felében, csak éppen okosóra helyett fülhallgatót terveztek egy konkurens almás termék alapján. A Galaxy Bud3 modellek esetében a gömbölyded test a múlté, a füles szárat „növesztett”, formára pedig szinte ugyanazt kapjuk, mint az Apple-nél.

Samsung – Samsung Galaxy Buds3 Pro szürke és fehér kivitelben.

Hozzám egy fémesen szürke változat került, de a fehér variánst első pillantásra alig lehet megkülönböztetni az aktuális AirPods-tól. Még a tok formája is ugyanolyan, bár a Samsungnak volt annyi esze, hogy merítettek némi ihletet a Nothingtól is, így a bölcsők felhajtható fedele immár átlátszó – pont, mint a brit gyártó füleseinél.

Az apró kütyük fülbe illeszkedő „feje” formára ugyanolyan, mint az AirPods-nál, a szenzorok és a mikrofonok pozíciója szintén megegyezik, a Samsung annyit variált a képleten, hogy a szárak szögletesek, alulra pedig kék (bal) és narancssárga (jobb) jelölés került, hogy akkor is tudjuk melyik egység melyik fülünkbe való, ha esetleg nem lennék tisztában azzal, mire utalnak a szintén felfestett méretes L és R betűk.

Adrián Zoltán / 24.hu

A színes csíkok bekerültek a tokba is, segítve a felhasználót, hogy a fülből kivett apróságokat melyik foglalatba kell beilleszteni. Ez a megoldás praktikusnak mondható, bár a bennem lévő kisördög szerint inkább csak erőltetett dizájnelem, ami minimális egyediséget igyekszik biztosítani, hiszen jó eséllyel kevesen lesznek, akiknek vizuális segítség kell ahhoz, hogy a jobb fülből kivett egységet a tok jobb üregébe illesszék.

Ennél valamivel különlegesebb megoldás, hogy a Pro modell szárainak élén helyet kapott egy, a gamer eszközöket idéző fehér fényű LED csík.

Ez egyrészt felvillan, ha lezárjuk a tokot, jelezve, hogy az egységek megfelelően a helyükre kerültek, emellett a párosításkor is villognak, illetve viselés közben a fény ki- és bekapcsolható. A Galaxy Wear alkalmazásban továbbá az is megszabható, hogy aktív állapotban folyamatos, villogó vagy halványról erősre váltó fényjátékot kapjunk.

Biztos lesz, aki értékelni fogja ezt a funkciót, én teljesen felesleges tartom, és véleményem szerint a gyártó ehelyett foglalkozhatott volna mondjuk azzal, hogy a prémium kategóriás fülesük végre támogassa a multipoint lehetőséget, mikor az eszköz egyszerre két forráshoz (pl. mobil és laptop) csatlakozik és mindig ott aktív, ahol épp szükségünk van rá – de a 100 ezer forintos árba ez még 2024-ben sem fért bele. Szerencsére az IP57 szabvány szerinti víz- és porállóságot már itt is megkapjuk.

Mohos Márton / 24.hu – A tok alján az USB-C port mellett a Bluetooth párosítást segítő dedikált gomb.

A bölcsőt kinyitva az androidos okostelefonok rögtön felismerik a fülest (sőt, még a Windows 11 is, ha aktív a Bluetooth), ha pedig egy olyan eszközzel párosítanánk a Bud3 Prót, mint például egy MacBook, akkor fel kell hajtani a bölcső tetejét, majd nyomva tartani a töltésre szolgáló USB-C port mellett található dedikált gombot. A folyamat kezdetét a tok pötty méretű LED-fényének piros/zöld/kék villogása jelzi, illetve a már említett módon a két egység is elkezd pulzálni. „Nyugalmi állapotban” a bölcsőt kinyitva az apró fényforrás zöld vagy piros színnel ad tájékoztatást a töltöttségről – előbbinél bőven van szufla, utóbbinál nem árt pótolni az energiát.

A kütyü dobozában ehhez találunk egy USB-C/USB-C kábelt, de a tok természetesen ezúttal is tölthető vezeték nélkül. Esetemben például három különböző, nem Samsung gyártmányú megoldásnál is tökéletesen működött a funkció. Ha pedig már tartozékok, a csomag része két pár extra gumiharang is, S és L méretben, az M-es kivitelt pedig alapból a fülesekre pattintva kapjuk meg.

Ami az üzemidőt illeti, a fejhallgatókban található 53 milliamperórás telepek esetében a Samsung hat órányi zenelejátszást ígér bekapcsolt zajszűrés (ANC) mellett, ami a nagyjából négynapos teszt alapján meg is felel a valóságnak. A bölcső 515 milliamperórás akkumulátora pedig ezt további 26 órával tudja kiegészíteni, már amennyiben maximumra töltjük. Ezen a téren azért nem nagyon lehet okunk panaszra.

Mohos Márton / 24.hu

Kezelés, zene és zajszűrés

A Buds3 füleseknek nemcsak a formája, de a kezelése is megváltozott az elődökhöz képest. Az érintéses vezérlés lényegében a múlté, helyette a szárat kell két ujjal megcsippenteni – fizikai kapcsoló ugyan nincs, de a jól elvégzett műveletet (bekapcsolt állapotban) jellegzetes pattanós hang kíséri. Alapbeállításon egy csippentéssel indítható és megállítható a zene, kettővel előre váltunk számot, míg hárommal hátra. A hangerő ugyanakkor az ujjunkat a szár hátsó részén végig húzva módosítható.

Elsőre ugyan idegesítőnek találtam ezt a megoldást, de idővel rájöttem, hogy sokkal megbízhatóbban működik, mint a puszta érintés. Az egyetlen problémám az maradt, hogy a csippentések után igazgatnom kellett a fülest, hogy stabilnak érezzem a viselését.

A csippentéses megoldással természetesen hívás is fogadható (vagy éppen elutasítható), és a Buds3 Pro elég jól teljesít, ha telefonbeszélgetések lebonyolításáról van szó. A három mikrofon ügyesen szűri a külvilág zaját a vonal másik végén lévő fél számára, és külön technológia (VPU, Voice Pickup Unit) gondoskodik arról, hogy a hangunk a lehető legtisztábban jusson el a beszélgetőpartnerünk számára. Amíg használtam a fülest, jó pár hívást bonyolítottam a segítségével, és egyszer sem volt problémázás amiatt, hogy nem hallatszom rendesen, még akkor sem, mikor a csendesnek éppen nem mondható hármas metrón telefonáltam.

24.hu – A Galaxy Wear alkalmazásban testre szabható a legtöbb funkció.

Ami a hangminőséget illeti, papíron van fejlődés, hiszen a Buds3 Próban kétutas meghajtó található, egy 10,5 milliméteres mély- és egy 6,1 milliméteres magassugárzóval. Kétségtelen, hogy a Samsung újdonsága jól szól, tisztán és erőteljesen, de hatalmas előrelépést nem tapasztaltam a Buds2 Próhoz képest. Az összképet átlagosként tudnám leírni, tehát se nem rosszabb, se nem jobb a hasonló árban kapható megoldásokhoz képest. Jó hír ugyanakkor, hogy a Samsung-féle SSC kodeknek hála akár 24bit/96 kHz minőségben is hallgatható zene, amennyiben odafigyelünk, hogy milyen forrásból játsszuk le a kedvenceinket.

Az egyetlen bökkenő, hogy ezzel a lehetőséggel csak akkor élhetünk, ha kompatibilis Samsung telefont használunk lejátszóként.

Más márka esetén be kell érnünk AAC vagy SBC kódolással, és ennek megfelelően az alacsonyabb hangminőséggel. Amit persze észre sem veszünk majd, ha csak hagyományos streaming appokat használunk zenehallgatásra. Itt érdemes még kiemelni, hogy a füles kompatibilis a térhatást biztosító 360 Audióval is.

Mohos Márton / 24.hu

Zajszűrés terén ugyanakkor érezhetően fejlődött az új modell, az ANC (active noise cancelling) a korábbi Pro variánsnál jóval hatékonyabban zárja ki a külvilágot. Persze ez ilyen apróság még mindig nem olyan eredményes, mint egy hatalmas kagylókkal felszerelt fejhallgató, de a Buds3 Pro mind a tömegközlekedésen, mind az edzőteremben jól vizsgázott. Zenehallgatás nélkül is ügyesen tompította a zajokat (azt mondanám, hogy olyan 25 százalékra), ha pedig elindítottam valami muzsikát, akkor szinte száz százalékban megszűnt számomra a külvilág.

Pozitívum továbbá, hogy válthatunk a kikapcsolt állapot, a külvilágot beengedő környezet hangjai opció, továbbá az adaptív és aktív zajkioltás lehetőségek között, utóbbinál ráadásul az is szabályozható, hogy a szűrés mennyire legyen hatékony. Az adaptív megoldásnál pedig beállíthatjuk, hogy a rendszer mikor engedje át a külvilág hangjait – ez lehet beszéd, mikor megszólalunk, és megjelent a sziréna észlelése is.

Magyarán, ha a füles szűrőrendszere felismeri a jellegzetes, éles zajt, akkor automatikusan átkapcsol a környezet hangjaira, hogy tudjuk, olyasmi történik körülöttünk, ami okán érdemes jobban figyelni a külvilág történéseire.

24.hu

A fülest továbbá elérte a mesterséges intelligencia-forradalom, van Galaxy AI integráció, így kompatibilis okostelefont használva a Tolmács eszköz akár közvetlenül a fülünkbe tudja fordítani egy idegen nyelven beszélő ember előadását. Ezt itthon persze kevesen fogják kihasználni, ugyanis az MI-funkciók jelentős része még szövegnél sem tud magyarul, nemhogy hang alapján, de magabiztos angoltudás esetén azért lehetnek olyan szituációk, mikor hasznossá válhat a lehetőség.

Miben más a sima Galaxy Buds3?

A 70 ezer forintért kapható Galaxy Buds3 jó pár dologban eltér a nagytestvérétől. A kialakítása earbuds típusú, tehát nincs szilikonharang, az eszköz a hallójárat elé illeszkedik. Ennek megfelelően a zajszűrés minősége visszafogottabb, nem testre szabható, és hiányzik az adaptív, illetve a környezet hangjai opció is. Ebben a modellben csak egyutas, 11 milliméteres meghajtó kapott helyet, valamivel kisebb az akkumulátor (48 mAh) és a száron sem találunk LED fényt.

Kihagyhatatlan?

Ahogy azt már említettem, a Galaxy Buds3 Pro 100 ezer forintért kerül a boltokba, méghozzá július 24-én. Ezért a pénzért egy ismerős formájú, jól összerakott, elvárható módon megszólaló fülest kapunk, érthetetlen hiányossággal (multipoint funkció), de remek zajszűréssel, illetve olyan funkciókkal (MI, SCC kodek), amik csak a Samsung ökoszisztémán belül használhatók, azon belül is csak az újabb eszközökön.

Bár a fejlődés érezhető, de koránt sem akkora, hogy fejvesztve kellene lecserélni egy Buds2 Pro variánst, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a zajszűrős fülhallgatók piacán óriási a verseny a vásárlók kegyeiért.

Ha nem ragaszkodunk a Samsung ökoszisztémához, esetleg nem jövünk lázba az SCC vagy éppen a Galaxy AI gondolatától, akkor jóval olcsóbban is kaphatunk hasonló képességű, vagy akár okosabban összerakott fülest. Ilyen a Nothing újdonsága is, aminél például jobb az üzemidő, van multipoint támogatás, nincsenek márka exkluzív funkciók, és a száras kivitel ellenére sem úgy néz ki az eszköz, mint egy AirPods klón.

Kapcsolódó
Fejhallgató vagy fülhallgató: otthon, munkában, mozgásban – mikor melyiket?
Miben különböznek, mik az előnyeik, a hátrányaik, melyiket mikor használjuk?