Tech

A párizsi olimpián mutatkoznak be Európában a repülő taxik

Volocopter
Volocopter

Az összes szükséges engedélyt megkapta a német Volocopter vállalat, amely így a július 26-án kezdődő párizsi olimpián már utasokat is szállíthatnak légi taxijával – írja a The Next Web.

A gépek a Szajna folyóra telepített platformról szállhatnak majd fel, amely a francia kormány tájékoztatása szerint a Vertiport de Paris-Austerlitz nevet kapta. Ezt az állomást csak és kizárólag a Volocopter függőleges fel- és leszállásra képes elektromos járműve, a Volocityje használhatja

A kétüléses, 18 hajtóművel ellátott jármű több mint egy éven át tartó tesztelés után kapta meg a szükséges engedélyeket.

A platform óránként két járatot lehet indítani, a teljes tesztüzem alatt pedig összesen 900 alkalommal lehet igénybe venni. A szolgáltatás ugyanakkor nem ér véget a párizsi olimpiával, december 31-ig él a jelenlegi engedély. A Volocopter bízik benne, hogy a párizsi bemutató nagy ugrást jelent majd az iparág számára.

A légi taxizást egyébként a francia kormány is támogatja, Emmanuel Macron francia elnök pedig meghívót is kapott, hogy letesztelje az eszközt. Augustin de Romanet, a Paris Airports Authority ügyvezető elnöke jelezte Macronnak:

Ha szeretne az első európai lenni, aki ilyen járművel közlekedik az olimpiai játékokon, szívesen látjuk.

Nem mindenki örül ugyanakkor az úttörő lépésnek: a párizsi városháza abszurdnak és ökológiai szempontból elhibázottnak nevezte a projektet, és az is felmerült, hogy megtámadják a cég engedélyét, teszi hozzá a hvg.

Kapcsolódó
Nem kell már sokat várni a repülő taxikra
A Zöldövezet legújabb adásában Dr. Balázs Gergellyel, a Rolls Royce Magyarország ügyvezető igazgatójával, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának egyetemi docensével beszélgettünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik