Tech

Közel tízmilliárd jelszót tartalmazó adatbázis került ki a netre

Getty Images
Getty Images
Ez a valaha készült legnagyobb jelszógyűjtemény.

Kikerült az internetre minden idők legnagyobb jelszóadatbázisa, ami konkrétan 9 948 575 739 darab jelszót tartalmaz, és nem kell különösebben nagy tudás a megszerzéséhez. Az érzékeny adatokat tartalmazó, RockYou2024 névre keresztelt „összeállításról” ugyanakkor érdemes tudni, hogy nem kizárólag friss jelszavakat tartalmaz, hiszen az évekkel ezelőtt debütált RockYou2021 kibővített verziója – az új változat a korábbinál másfél milliárddal több adatot tartalmaz.

Lényegében egy olyan csomagról van szó, ami az elmúlt években a netre kikerült jelszavakat gyűjti egyetlen nagy csokorba. 

Hogy pontosan milyen és honnan érkező információkat tartalmazhat minden idők legnagyobb ilyen jellegű adatbázisa, arról – egyelőre – nincs pontos információ, így bárki érzékeny információi szerepelhetnek benne. Ez pedig egy újabb emlékeztető, hogy a jelszavainkat bizonyos időközönként érdemes megváltoztatni, és ami ennél is fontosabb, hogy sosem szabad két különböző helyen használni ugyanazt a megoldást.

Érdemes figyelni továbbá az alábbiakra is:

  • minden fiókhoz egyedi és erős jelszót rendeljünk;
  • a számok és a speciális karakterek a barátaink, amik megnehezítik a hackerek munkáját;
  • ahol lehet, adjuk hozzá fiókunkhoz a kétfaktoros hitelesítést (2FA);
  • továbbá egy jelszókezelő segíthet belépési adataink nyomon követesében, számontartásában.

Automatikus és manuális ellenőrzés

Hozzátennénk még, hogy érdemes használni a Google-féle jelszókezelőt, aminek van egy hasznos Password Checkup funkciója, ami a RockYou2024-hez hasonló adatbázisokra „támaszkodva” képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha a hitelesítő adataik megegyeznek a már netre kiszivárgott kódok valamelyikével.

Az ellenőrzés ugyanakkor manuálisan is elvégezhető a Chrome böngészőben::

  • A Chrome-ban kattintés a jobb felső sarokban található három ponttal jelzett menüre,
  • Beállítások kiválasztása,
  • az Adatvédelem és biztonság fül megkeresése,
  • az Ellenőrzés most lehetőség kiválasztása (amennyiben a Chrome nem jelzi már alapból, hogy talált néhány áttekintésre érdemes biztonsági javaslatot),
  • a böngésző által javasolt módosítások elvégzése.

Androidon az első két lépés ugyanez, majd a Biztonsági ellenőrzés elemre kell kattintani, ahol szintén meg fog jelenni az Ellenőrzés most jelzés a jobb alsó sarokban.

Kapcsolódó
Hasznosak, de könnyen ellenünk fordíthatók a modern kütyük
Amennyire egyszerű használni őket, annyira könnyű visszaélni velük – akár a tudtunkon kívül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik