Tech

Öt év haladékot kaptak, akik Windows 10-et használnak

Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images
Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

Sokáig lehetett pletykákat hallani arról, hogy a Windows 10 lesz az utolsó operációs rendszer, 2021-ben mégis megérkezett a frissítés, ami szigorú hardverkövetelményeivel közel 240 millió számítógépet tett hosszú távon használhatatlanná.

Napjainkra pedig ott tartunk, hogy egyre közelebb kerülünk a Windows 10 2025 októberében esedékes kivezetéséhez, amikor is végleg megszűnik a 2015-ben debütált operációs rendszer hagyományos támogatása, írja a hvg.

Bár a későbbiekben 3 évig pénzért lehet majd még használni a rendszert, ennek költségét továbbra sem árulta el a Microsoft.

Úgy tűnik azonban, lesz még egy megoldás: a biztonsági javításokra szakosodott 0patch további 5 évig fog frissítéseket adni a Windows 10-hez, írja a Neowin.

2025 októbere után a 0patch az időközben felfedezett kritikus biztonsági réseket fogja betömködni a Windows 10-ben. Ezek többnyire kisméretű javítások lesznek, melyeket a számítógép memóriájába injektálnak majd, így gyorsan védetté lehet tenni a rendszereket, még csak újraindításra sem lesz szükség.

A rossz hír azonban, hogy a szolgáltatás fizetős lesz: a 0patch-előfizetés évi 25 euróba, azaz körülbelül 10 ezer forintba kerül a lakossági felhasználóknak számítógépenként.

Kapcsolódó
Több százmillió számítógép válhat használhatatlanná két éven belül
Rengeteg gép lesz selejt, mert nem telepíthető rá a Windows 11.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik