Tech

Több százmillió számítógép válhat használhatatlanná két éven belül

Getty Images
Getty Images
Rengeteg gép lesz selejt, mert nem telepíthető rá a Windows 11.

A Canalys Research friss kutatása szerint 2025. októberéig a jelenleg használat számítógépek ötödéből válhat elektronikai hulladék csak azért, mert nem telepíthető rájuk a Microsoft-féle Windows 11 operációs rendszer – írja a HWSW.

A piackutató cég számításai szerint nagyjából 240 millió gépet érintett globálisan (ebbe egyaránt beletartoznak az asztali számítógépek, illetve a hordozható modellek), és ehhez hasonló selejtezési hullámmal még soha nem volt dolga az iparágnak. A helyzetet ráadásul rontja, hogy a jelzett számítógépek értéke olyan mértékben fog csökkenni a szoftverkompatibilitás hiánya miatt, hogy felújítani sem lesz értelme őket, így jobb esetben elektronikai hulladék válik belőlük.

A Canalys szerint mindez viszont kedvez a gyártóknak, hiszen a piackutatóval kapcsolatban álló gyártócégek, márkák és értékesítési egységek 57 százaléka látja úgy, hogy 2024-ben a számítógépek cseréje mögött húzódó egyik legfőbb motiváció a Windows 10 termékfrissítési ciklusának lezárása lesz majd, a következő két évben pedig háromból egy számítógépet le fognak cserélni a tulajdonosaik.

A Microsoft ezzel kapcsolatban a közelmúltban arról számolt be, hogy már készül egy olyan előfizetéses modell, ami a 2025. októbere után is biztosítaná a Windows 10-frissítéseket az érintett, a Windows 11 futtatására alkalmatlan gépek számára, viszont nem ingyen – hogy pontosan mennyit kell majd fizetni a frissítésekért, azt egyelőre nem közölte a redmondi cég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik