Tech

Meghibásodott a Boeing űrhajója, nem tudja hazahozni az asztronautákat

BOB HINES / NASA
BOB HINES / NASA

Meghibásodás és további lehetséges akadályok miatt elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését a Földre – írja az MTI a NASA és a Boeing szerdai közleménye alapján. Ez azt is jelenti, hogy a NASA két asztronautája a tervezettnél később, várhatóan június 18-án térhet csak haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese kedden közölte, hogy az űrállomáshoz csatlakozott Starlineren szelepmeghibásodást észleltek. Hétfői blogbejegyzésében a NASA pedig közzétette, hogy a műszerek újabb héliumszivárgást jeleztek a hajtóművön, a Starliner űrállomáshoz vezető, egynapos útján már azonosított négy további szivárgáson felül. A repülés során a 28 manőverező hajtóműből öt leállt, de a NASA és a Boeing egy híján mindet újra tudta indítani, mielőtt az egység dokkolt az ISS-en.

A közlemény szerint a houstoni űrközpont elemzőinek a visszatérés ütemezése során számos tényezővel, egyebek között a Starliner meghibásodott alkatrészeinek javításával, az időjárási körülményekkel és az ISS legénységének időbeosztásával – például az űrállomáson tartózkodó más űrhajósok ütemezett űrsétáival – is számolniuk kell a küldetés sikeres végrehajtása érdekében.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Starliner legénysége egy hetet tölt a Nemzetközi Űrállomáson, mielőtt e hét pénteken visszatér a Földre, ám így az asztronautáknak legalább 4 nappal tovább kell maradniuk.

Az új terv szerint június 18-án visszatérő űrkapszula az ISS-ről való leválását követően mintegy hat órával később érne földet az új-mexikói sivatagban, az arizonai Willcox Playán vagy más, előre számba vett helyszíneken, az időjárási viszonyoktól függően. A misszió felelős tisztviselői a landolás helyszíne mellett ugyanakkor a visszatérés időpontját is módosíthatják még a küldetés során.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, amikor különböző hibák miatt elhalasztották, és csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést szintén sokszor lefújták rendellenességek miatt az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból (a Sunita Williamsszel készült interjúnkat itt olvashatják).

Kapcsolódó
Elindult a Boeing űrhajója
A Starliner magyar idő szerint csütörtök este érheti el a Nemzetközi Űrállomást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik