Tech

Hiánypótló funkciókat kaptak az LG okostévéi

LG
LG
A WebOS 24 újdonságait ráadásul idővel régebbi tévék is megkapják.

Az LG idei okostévéi már a WebOS 24 operációs rendszerrel kerülnek forgalomba, és a szoftver a vizuális ráncfelvarráson túl számos új funkciót tartogat, amik között találunk egészen hiánypótló, a felhasználók életét tovább könnyítő megoldásokat is.

Az egyik ilyen a Csevegőrobot, ami a Beállítások menüpont felső menüsávjából érhető el. Az apró robotot formázó ikonra kattintva megnyílik a beépített asszisztens, ami az okostévék világában kevésbé jártas felhasználók számára lehet hatalmas segítség.

Asszisztens a tévében

A magyarul is tudó chatbot segíthet abban, hogy megfelelő módon állítsuk be a tévénket, illetve a hibaelhárításban is hasznunkra lehet. Kezdésnek hat nagyobb terület (képernyő; hang; kapcsolat/távirányító; tápellátás; csatorna; alkalmazás/funkció) közül tudunk választani, ezeken belül pedig speciális problémákat választhatunk ki azonnal.

A képernyő menüponton belül például olyan anomáliákra találhatunk megoldást, mint „a képernyő sötét”, „a képernyő lassan kapcsol be” vagy „a képminőség rossz”, de a Csevegőrobot abban is segít, hogy minden beállítást alaphelyzetbe állíthassunk, ha magunktól nem találnánk meg ezt a lehetőséget a menürendszerben.

A funkció ugyan sokak számára evidens információkkal szolgálhat, de az új tévével és a rengeteg beállítást tartalmazó operációs rendszerrel még csak ismerkedő felhasználók számára hatalmas segítség lehet, hogy az internet és a használati útmutató pörgetése nélkül, közvetlenül a televízión találhatnak gyors megoldásokat bizonyos problémákra.

LG LG C4, a gyártó idei középkategóriás OLED okostévéje.

Egy másik hasznos újítás szintén a Beállítások főmenüjéhez kapcsolódik, hiszen a képernyő bal szélére beúszó szürke ablaknak már van olyan része, ami testre szabható. Aki már használt okostévét, az biztos találkozott azzal, hogy a menürendszer sok rétegű és rengeteget kell kattintgatni, mire megtaláljuk a számunkra fontos funkciót.

A WebOS 24 már erre is nyújt megoldást, hiszen a főmenübe immár szinte bármelyik számunkra fontos menüpont vagy funkció kitűzhető, és bármikor mindössze két gombnyomással elérhető.

Ha például a képmódok között van gyakran használt kedvencünk (mondjuk a Filmmaker), akkor többet nem kell végig pörgetni az összes opciót tartalmazó listát az eléréséhez, kitűzhetjük az említett menübe és a távirányító kis fogaskerék gombjának lenyomása után azonnal kiválasztható. De ugyanígy kitűzhetünk más beállításokat is, az energitakarékosság állításától a színhőmérséklet módosításáig.

Régebbi tévék is megkapják

Ezek az újdonságok most még a 2024-es LG tévéken elérhetők, de ez nem lesz mindig így, hiszen az új funkciók egyes 2022-es és 2023-as modellekre is megérkeznek. A két évvel ezelőtti készülékek közül az OLED és a QNED8K típusok, míg a tavalyi képernyők közül az OLED, QNED és UHD variánsok kapják meg a WebOS 24 frissítést, annak minden újdonságával, a fentieken túl például a Chromecast támogatásával együtt. Az említett tévékre valamikor 2025 folyamán érkezik meg az új operációs rendszer.

Ez része a gyártó webOS Re:New program stratégiájának, melynek lényege, hogy a tévék a forgalomba kerülésüktől számított öt éven belül négy nagyobb frissítést kapnak, de a legújabb operációs rendszer a megjelenés évében csak az adott év aktuális tévéin elérhető, a korábbi modelleken egy év csúszással jelenik meg.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a 2024-es modellek 2026-ban kapják meg a jövőre érkező WebOS 25-öt, 2027-ben a WebOS 26-ot, 2028-ban a WebOS 27-et, és végül 2029-ben a WebOS 28-at. A fentebb említett 2023-as tévéknél a WebOS 24 csak jövőre, tehát 2025-ben lesz elérhető, majd minden rákövetkező évben jön az egyel újabb rendszer, egészen a WebOS 27-ig. Hasonló a helyzet az érintett 2022-es OLED és QNED8K típusoknál is, csak ott 2027-ben a WebOS 26-tal ér véget a támogatás. Ez ugyanakkor a biztonsági frissítéseket nem érinti.

Kapcsolódó
Három új Xbox-konzolt mutatott be a Microsoft
Hatalmas újdonságokra azért senki ne számítson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik