Tech

78 éve nem látott égi jelenségre számíthatunk

Icy Macload / Getty Images
Icy Macload / Getty Images

Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válhat az éjszakai égbolton egy, a Naprendszertől nagyjából 3000 fényévre fekvő csillag – írja a Live Science.

Az objektum utoljára 1946-ban volt szabad szemmel megfigyelhető.

A T Coronae Borealis (T CrB) a NASA előrejelzése szerint 2024 szeptemberéig várhatóan +10-es magnitúdóról +2-re fényesedik – a csillagászatban minél fényesebb egy objektum, annál kisebb a magnitúdója. A +2 az éjszakai égbolt 48. legfényesebb csillagáéhoz, a Sarkcsillagéhoz mérhető magnitúdó.

A T Corona Borealis az Északi Korona csillagképben fekszik az Ökörhajcsár és a Hercules csillagképek között. Az észleléshez érdemes megtalálni a Göncölszekeret, majd a rúdját nagyjából meghosszabbítva egy vöröses színű csillagot keresni a horizont felett.

Ez az Arcturus, amelytől kelet-északkeletre a Vega látható. A két objektum között, valamivel közelebb az Arcturushoz egy hét csillagból álló csoport húzódik, ez az Északi Korona. Sötétedés után a csillagkép magasan fejünk felett helyezkedik el, a T Coronae Borealisnak itt kell láthatóvá válnia a nyár vége előtt.

Az égitest valójában egy visszatérő nóva, azaz egy kettős csillagrendszer, amelyben egy hűvös, vörös óriáscsillag és egy kisebb, forróbb fehér törpe kering egymás körül. A vörös óriás nagyjából 80 évente anyagot lök társa felszínére, ami robbanást eredményez. Több visszatérő nóva is ismert, de egyik sem ilyen rövid periódusú.

A T Coronae Borealis utoljára 1946-ban, illetve 1866-ban ragyogott fel, mindkét esemény előtt nagyjából tíz évvel kissé kifényesedett, majd elhalványult közvetlenül a nagy robbanás előtt. 2015-ben a csillag enyhén felragyogott, majd tavaly márciusban halványabb lett – a mintázat alapján rövidesen jön a rég nem látott jelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik