Tech

Letaszították a Samsungot a hajlítható kijelzős mobilok „trónjáról”

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu
Kínában akkorát megy a Huawei, hogy a cégé az első hely a globális piacon.

A Samsung a világon elsőként mutatott be kereskedelmi forgalomba kerülő hajlítható kijelzős mobilt 2019-ben (ez volt a Galaxy Fold), és azóta a dél-koreai gyártó számított a kategória piacvezetőjének – az értékesített darabszámok alapján.

Az elsőség persze nem csak annak volt köszönhető, hogy a vállalat rukkolt elő az első ilyen jellegű készülékkel, hiszen a többi gyártó hamar felzárkózott, sokkal fontosabb tényezőnek bizonyult, hogy sokáig csak a Samsung tudott olyan volumenben hajlítható kijelzős mobilokat gyártani, hogy azok kaphatók legyenek szinte bárhol a világon.

A kocka ugyanakkor idén fordulni látszik, legalábbis a Counterpoint Research legújabb, a 2024-es év első negyedévét vizsgáló elemzése szerint. Ebből az olvasható ki, hogy miközben a hajlítható kijelzős készülékek eladása közel a felével nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest, addig a Samsung értékesítései 42 százalékkal estek vissza. A cég ezzel elvesztette piacvezető pozícióját, amit a Huawei szerzett meg.

Counterpoint Research

A piackutató felmérése szerint a kínai gyártó 257 százalékkal tudta növelni az eladásait, köszönhetően a csak a kínai piacon kapható, de ott nagyon jól teljesítő, immár 5G képes Huawei Mate X5-nek. A vállalat az év első negyedévében a globális piac 35 százalékát szerezte meg, a Samsung részesedése pedig a tavalyi első negyedév 58 százalékáról 23 százalékra olvadt a 2024-es év hasonló időszakában.

Ugyanakkor nem csak a Huawei-nek ment jól a szekér, hiszen a tavalyi év első negyedévéhez mérve a Honor is hatalmasat erősödött: a 2023 első negyedévében mért mindössze 3 százalékról idén 13 százalékra tornázták fel magukat, a Motorola pedig a piac 11 százalékát szerezte meg az első negyedévben, úgy, hogy tavaly szinte mérhetetlen volt a márka teljesítménye. Nem csoda, hogy a a Counterpoint Research 1473 százalékos növekedést mért a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Honornál az általunk is tesztelt Magic V2 modell segítette a céget a növekedésben, míg a szintén kínai Lenovo által birtokolt Motorola esetében a Razr 40 modellek állnak az őrületes teljesítmény mögött.

Ezek persze csak az első negyedéves eredmények, és elég nagy rá az esély, hogy a Samsung hamarosan visszaszerzi a globális vezető pozícióját, hiszen a nyár folyamán érkeznek a gyártó idei hajlítható kijelzős készülékei, a tabletté nyitható Galaxy Z Fold6, illetve az egykori kagylótelefonokat idéző Galaxy Z Flip6.

Kapcsolódó
A Honor elhozta nekünk a legelegánsabb hajlítható kijelzős csodamobilt
A Honor Magic V2 egyike a legjobb tabletté nyitható okostelefonoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik