Tech

Újabb milliárdos merülne le a Titanic roncsához

Wikimedia Commons / Közkincs
Wikimedia Commons / Közkincs

Egy amerikai milliárdos és egy mélytengeri felfedező azt tervezi, hogy tengeralattjáróval merül le a Titanichoz – írja a BBC. Az ohiói mágnás, Larry Connor és a kalandor Patrick Lahey, a Triton Submarines társalapítója azt állítja, hogy mintegy 3800 méteres mélységbe jutnának le.

Az OceanGate-hez tartozó Titan 2023-as katasztrófája után megrendült a magán tengeralattjáró ipar. Mint ismeretes, a balesetben öten vesztették életüket, a Titan pedig szintén a Titanichoz próbált meg lemerülni. Az OceanGate-et az eset miatt rengeteg kritika érte, mivel a Titan kialakítása nem volt megfelelő, és erre már korábban is felhívták a szakértők a figyelmet.

Conorék misszióját az ígéret szerint csak akkor indítják el, ha a használt járművet egy tengerészeti szervezet teljes mértékben tanúsítja. A tervezett expedíciónak nincs időkerete.

A páros a Triton 4000/2 Abyssal Explorer nevű tengeralattjárót tervezi használni, a járművel 4000 méterig lehet biztonságosan lejutni.

A Titan csak 1300 méterig volt hitelesített.

Connor célja az, hogy megmutassa: bár az óceánnak rendkívüli ereje van, lenyűgöző és élvezetes lehet, ha az ember megfelelően jár el. A milliárdos és társa reméli, hogy sikeres útjukkal feléleszthetik az ipart. Az OceanGate a tavalyi baleset után felfüggesztette működését, más cégek pedig törölt megrendelésekről és csökkenő eladásokról számoltak be.

Connornak nem a merülése lesz az első extrém útja, 2022-ben azért fizetett, hogy a Nemzetközi Űrállomásra repülhessen. Lahey 2008-ban vett részt a Triton Submarines alapításában, a duó 2021-ben már lemerészkedett a Challenger Deephez és a Sirena Deephez a Mariana-árokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik