Tech

Kilőtték az űrhajót, ami civileket visz a Nemzetközi Űrállomásra

Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Elon Musk alapította SpaceX pénteken indította útjára a Crew Dragon űrkapszulát, három üzletemberrel és egy veterán űrhajóssal a fedélzeten. Az űrhajót a floridai Kennedy Űrközpontból lőtték ki, és 22 órás út alatt jut el az űrben keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS) – írja az MTI.

A houstoni központú Axiom Space, a SpaceX és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közti együttműködés lévén létrejött Ax-1 küldetés mérföldkőnek számít a kereskedelmi űrhajózásban: bár civilek már többször is jártak az űrállomáson, de a Crew Dragon legújabb küldetése az első, aminek keretében csak magánszemélyek érkeznek az ISS-re kutatómunkát végezni.

A résztvevőket – akik fejenként 55 millió dollárt (~19 milliárd forintot) fizettek az útért – Michael López-Alegría, a NASA korábbi űrhajósa kíséri, aki 15 évvel ezelőtt 7 hónapot töltött az űrállomáson, napjainkban pedig az Axiom Space üzleti fejlesztésért felelős alelnöke. A legénység további tagjai: Larry Connor amerikai vállalkozó, akit a küldetés pilótájává képeztek ki, Eytan Stibbe volt katonai pilóta Izraelből, valamint egy kanadai üzletember, Mark Pathy.

Miután elérik az űrállomást, és sikeresen rácsatlakoznak az ISS-re, a négytagú csapat 10 napot tölt az állomáson, ahol az agyat, a szívsejteket, a rákot és az öregedést vizsgáló kutatásokban vesznek részt. Ez a SpaceX második olyan útja, amin magánszemélyek vesznek részt: a vállalat korábban egy milliárdost és vendégeit vitte fel az űrbe, egy három napig tartó „keringőpályás” utazásra, ezzel szemben az Ax-1 küldetés az első, aminek keretében civileket vittek az űrállomásra, ráadásul a csapat tagjai több száz órás képzésen vett részt a kilövést megelőzően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik