Tech

Iskolai lövöldözés miatt perelik a Call of Duty kiadóját

Activision
Activision

Az Egyesült Államokban sajnos igen sűrűek az iskolai lövöldözések, azonban a 2022 májusában történt texasi Uvaldéban lezajlott tömegmészárlás az egyik legsúlyosabb eset a közelmúltból. Az iskola 18 éves volt diákjának ámokfutása 21 halálos áldozatot követelt, és 17-en megsérültek.

Az elkövető, mint később kiderült, igen sok időt töltött a képernyők előtt a Call of Duty: Modern Warfare-t játszva, és az Instagram-oldalán több fegyverlobbihoz kapcsolódó hirdetést is találtak. Most az áldozatok családjai pert indítottak a háborús videójáték kiadója, az Activision, valamint a Meta ellen, írja a TechCrunch.

A pert indító családokat Josh Koskoff ügyvéd képviseli, akinek korábban a Remingtonnal is sikerült egyezségre jutnia a Sandy Hook lövöldözés áldozatainak családjai nevében.

A keresetben azt írják a Call of Duty kapcsán, hogy a videójáték a fegyverlobbi egy új, ravasz formája, amely segített a fiatalok körében is népszerűséget szerezni az öldöklésnek.

A vádiratban szintén megemlítik a Meta tulajdonába tartozó közösségi alkalmazást, az Instagramot is, mondván az oldal könnyen megkerülhető szabályokkal rendelkezik, amelyek látszólag ugyan tiltják a lőfegyverek reklámozását; de valójában a fegyveripari szereplők könnyen kijátszhatja ezeket.

Az Activision közleményében „legmélyebb együttérzéséről” biztosította az érintett családokat, ám jelezték: a tudományos kutatások következetesen azt mutatják, hogy nincs okozati összefüggés a videojátékok és a fegyveres erőszaki iránti hajlam között.

Kapcsolódó
Úgy tűnik, nem tesz agresszívabbá a videójáték
A férfi tesztalanyokra kifejezetten nyugtató hatással volt a számítógépes öldöklés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik