Nagyvilág

Legalább 19 kisgyerek és 2 felnőtt halt meg a texasi iskolai lövöldözésben

Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Brandon Bell / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Magyar idő szerint szerda hajnalra 21-re emelkedett a texasi Uvalde városában történt iskolai lövöldözés halálos áldozatainak száma. A Robb Általános Iskolában kedden történt ámokfutásban 19 gyerek és két felnőtt halt meg. A New York Times beszámolója szerint az iskolában második, harmadik és negyedik osztályos gyerekek készülődtek a nyári szünetre. Az áldozatok közül eddig három 10 éves és egy 8 éves gyereket azonosítottak. Mindkét felnőtt halálos áldozat tanítónő volt, egyikük 17 éve tanított, másikuk 23 éve dolgozott az iskolában.

Greg Abbot, Texas állam kormányzója korábban elmondta: a feltételezett lövöldöző, akit a 18 éves Salvador Ramosként azonosítottak szintén meghalt. Az első hírek alapján a helyszínre érkező rendőrök lőtték le. A kormányzó beszámolója szerint a feltételezett elkövetőnél „kézi fegyver és puska” is lehetett – olvasható az MTI beszámolójában.

Hírügynökségi információk szerint Ramos a helyi közösség lakója volt. Uvalde rendőrfőnöke, Pete Arredondo egy sajtótájékoztatón azt mondta: a fegyveres egyedül követte el tettét. A CNN amerikai televíziónak nevük elhallgatását kérő hatósági források elmondták, hogy az iskolai lövöldözés feltételezett elkövetője feltehetően lelőtte a nagymamáját is, mielőtt az iskolához ment volna. Roland Gutierrez, Texas állam szenátusának demokrata tagja a hatóságoktól kapott információkra hivatkozva közölte: a nőt helikopterrel szállították San Antonióba, és még életben van.

Egy kormánytisztviselő azt mondta a CNN-nek, hogy a testpáncélt viselő Ramos az iskola közelében lévő árokba hajtott járművével, mielőtt az iskola felé vette az irányt. A bűnüldöző szervek tagjai megpróbálták feltartóztatni, de a gyanúsított így is be tudott jutni az épületbe, ahol bement több osztályterembe és lövöldözni kezdett.

Szintén a CNN-nek nyilatkozott egy magát Ramos korábbi iskolatársának valló férfi, hogy a feltételezett tettes négy nappal korábban képeket küldött neki a gépkarabélyról, amelyet használt. Az iskolatárs visszakérdezett, hogy miért van neki ilyen fegyvere, mire Ramos annyit válaszolt, hogy „ne aggódj miatta”. Arról is írnak, hogy Ramos Instagram-oldalára is kikerült egy kép a fegyverekről, valamint hogy a TikTok-oldalán a bemutatkozásban egyetlen mondat szerepel: „Kids be scared irl” (gyerekek, féljetek a való világban).

Két szülő, akik azt állították a New York Timesnak, hogy a fegyveres családjának barátai voltak, komoly, de indulatos emberként jellemezték Ramost. Az egyikük úgy emlékezett, hogy a férfi korábban gyakran visszabeszélt az édesanyjának, de az meglepetés volt számukra is, hogy képes volt ilyen erőszakra. A Washington Postnak azt mondta Ramos egy korábbi szomszédja, hogy a fiatal férfi az édesanyjával élt és meglehetősen kemény volt a gyerekkora, és ahogy nőtt, úgy lettek egyre nyilvánvalóbbak a problémák a szomszédok számára is. A volt szomszéd hozzátette, hogy Ramos néhány hónappal ezelőtt átköltözött a nagymamájához a város másik részébe.

allison dinner / AFP

A Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnököt az Air Force One, azaz az elnöki különgép fedélzetén tájékoztatták az iskolai lövöldözésről, ugyanis Biden ötnapos ázsiai útjáról kedden tért vissza az Egyesült Államokba.

Amerikai idő szerint este 9 óra előtt Biden a Fehér Házban elmondott beszédében „újabb mészárlásnak” nevezte a texasi esetet. „Egy gyermek elvesztése olyan, mintha kitépnék a lelked egy darabját” – tette hozzá az elnök, akinek két gyereke is meghalt. Biden elnök felszólította a nemzetet, hogy imádkozzanak az áldozatokért és úgy fogalmazott:

Az Isten szerelmére, mikor lépünk már fel a fegyverlobbi ellen? Hány tucat kisgyereknek kell még látnia meghalni a barátait úgy, mintha egy harcmezőn lennének?

Kamala Harris amerikai alelnök egy a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben rendezett díjátadó gálán azt mondta: „a szívünk minden alkalommal megszakad, amikor egy ilyen tragédia történik”, de ezek a lövöldözések újra és újra megtörténnek. Harris a fegyvertartási szabályokra utalva azt mondta: „nemzetként bátornak kell lennünk, és lépéseket kell tennünk, (…) hogy ilyesmi soha többé ne fordulhasson elő”.

A davosi Világgazdasági Fórumra videókapcsolaton keresztül bejelentkező ukrán elnök is részvétét fejezte ki az áldozatok miatt. Volodimir Zelenszkij hozzátette, borzasztó, hogy még békeidőben is agyonlőnek embereket.

A főként spanyolajkú családok által lakott, nagyjából 16 ezer fős Uvalde 80 kilométerre található az amerikai-mexikói határtól. A CNN arról írt, hogy a mexikói kormány bejelentése szerint konzuli segítséget nyújtanak az érintetteknek és a rendőrséggel közösen próbálják kideríteni, hogy van-e mexikói állampolgár az áldozatok és sebesültek között.

Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése 2012 decemberében történt, amikor fegyveresek megöltek 20 gyereket és 6 felnőttet a Connecticut állambeli Newtownban található Sandy Hook Általános Iskolában. A mostani eset volt Texas állam történetének legsúlyosabb iskolai lövöldözése, amely négy évvel azután történt, hogy egy fegyveres 10 embert megölt a houstoni Santa Fe középiskolában.

A keddi texasi lövöldözés alig több mint egy héttel azután történt, hogy egy fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalo városában, és megölt 10 embert.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik