Tech

Úgy tűnik, nem tesz agresszívabbá a videójáték

Edwin Tan / Getty Images
Edwin Tan / Getty Images

Évtizedek óta tartja magát a tévhit, miszerint a lövöldözős játékok agresszívvá teszik a fiatalokat. Habár erre az elmúlt évek során több tanulmány is rácáfolt, egyértelműen nem lehetett felmenteni az erőszakos játékokat, mondván bonyolult kapcsolatról beszélünk.

A Physiology & Behavior című szaklapban megjelent új tanulmány azonban kimutatta, hogy az erőszakos videojátékok egyáltalán nem rontanak a játékosok mentális helyzetén, sőt egyes játékosoknál a stresszhormon szintjének csökkenéséhez is hozzájárul – írja az IFLScience.

Gary L. Wagener, a Luxemburgi Egyetem doktora maga is játékos így évek óta nagy érdeklődéssel figyeli a témáról szóló tanulmányokat, ám mivel nem talált elég mély elemzést, így maga kezdett el a kérdésben elmélyedni.

A kutató végül 54 férfi résztvevőt toborzott, akik egyesével 25 percen át játszottak az Uncharted 4 verekedős, vagy épp kevésbé erőszakos részeivel.

A résztvevőknél a játék előtt és után vett nyálminták segítségével mérték a kortizol és a tesztoszteron szintjének változásait. A résztvevők kérdőíveket is kitöltöttek személyiségjegyeik mérésére, végül implicit asszociációs teszten is átestek, hogy leteszteljék agresszív hajlamaikat.

A várttal ellentétben az eredmények egyik csoportban sem találtak jelentős változást a tesztoszteronszintben. Ráadásul azoknál a résztvevőknél, akik a játék erőszakos részével játszottak, valójában alacsonyabb volt a kortizolszint a játék után.

Ez arra utal, hogy ahelyett, hogy növelte volna a stresszt, az erőszakos tartalom valójában ellazította a játékosokat.

Bár az eredmény jelentősnek mondható, nem feltétlenül általánosítható, mivel kis csoportról beszélünk. Emellett kizárólag férfiak vettek részt a tanulmányban, Wagener szerint azért, hogy a menstruációs ciklusokhoz és az orális fogamzásgátlókhoz köthető változók ne befolyásolják a tesztet. A jövőben ezért nőket is be akarnak vonni a kutatásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik