Tudomány

Egy rejtett bolygó nyomára bukkanhattak a Naprendszerben

Néhány éve szakértők egy csoportja felvetette, hogy egy eddig nem észlelt bolygó rejtőzhet a Naprendszer peremén. Mike Brown és Konstantin Batygin, a Kaliforniai Műszaki Egyetem munkatársai a Kuiper-öv egyes objektumainak pályáját vizsgálva arra jutottak, hogy egy bolygó gravitációja befolyásolhatja az érintett égitesteket. Eredményeiket 2016-ban mutatták be, azóta komoly szakmai vita bontakozott ki az elmélet körül, az évek során több cáfolat is született.

Egy friss tanulmány újabb érv lehet a hipotézis mellett – írja a ScienceAlert. Michael Rowan-Robinson, az Imperial College London csillagásza az Infrared Astronomical Satellite (IRAS) műhold által 1983-ban gyűjtött adatokat elemezte, és olyan forrásokat mutatott ki, amelyek együttesen a feltételezett kilencedik bolygót rajzolhaják ki. A szakértő kiemelte, hogy erre kicsi az esély, a vizsgálat ugyanakkor hozzájárulhat a célzottabb kutatásokhoz.

Amennyiben az égitest valóban létezik, tömege akár tízszerese is lehet a Földének.

Tömege ellenére megtalálása nem lesz egyszerű, mivel a Naprendszer egy távoli, sötét régiójában kering.

Arctic-Images / Getty Images

Az IRAS 1983-ban tíz hónapon át működött, missziója során hosszú hullámhosszú infravörös sugárzásban elemezte az égbolt 96 százalékát. Ebben a tartományban a kis és hűvös objektumok is kimutathatóak, Rowan-Robinson pedig úgy döntött, hogy a kilencedik bolygó keresése miatt érdemes elemezni az adatokat.

A 250 ezer észlelt pontforrás közül három bizonyult jelöltnek. A műhold 1983 júniusában, júliusában és szeptemberében detektálta az érintett forrásokat, amelyek talán egyetlen mozgó objektum jelei. Az észlelésre egyéb magyarázatok is vannak, Rowan-Robinson szerint más műszerekkel ráadásul nem sikerült kimutatni a forrásokat. Éppen ezért további vizsgálatokra lesz szükség, hogy jobban megértsék a jelek természetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik