Tech

A TikTok szerint a betiltása a szólásszabadság lábbal tiprása lenne

Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP
Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP

A TikTok szerint az alkalmazásuk esetleges betiltása az Egyesült Államokban 170 millió amerikai szólásszabadságának lábbal tiprása lenne. Az amerikai képviselőház szombaton megszavazta a TikTok betiltását, amennyiben az alkalmazás tulajdonosa nem szakítja meg kapcsolatait Kínával. A jogszabály része volt annak a külpolitikai csomagnak, amely Ukrajnának nyújtott segélyeket is tartalmazott, és akár már a jövő héten törvényerőre emelkedhet.

Az elmúlt hónapokban amerikai tisztviselők aggodalmuknak adtak hangot a TikTok fiatalok körében tapasztalható népszerűsége miatt. Azt állítják, hogy a TikTok tulajdonosa, a Bytedance Peking irányítása alatt áll – ezt a vádat a vállalat többször is tagadta. Ha a törvényjavaslat törvényerőre emelkedik, a Bytedance-nek kilenc hónapja lesz arra, hogy eladja a részesedését – az értékesítés ideje alatt három hónappal meghosszabbítható –, különben tilalommal kell szembenéznie.

A TikTok szóvivője most elítélte a törvényjavaslatot, mondván, hogy „170 millió amerikai szólásszabadságát taposná el, hétmillió vállalkozást pusztítana el, és bezárna egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az amerikai gazdasághoz.” A TikTok azt mondta, hogy a ByteDance „nem Kína vagy bármely más ország ügynöke”, a ByteDance pedig ragaszkodik ahhoz, hogy nem kínai cég, utalva arra a  globális befektetési cégre, amely 60 százalékban tulajdonolja a platformot.

Pekingnek a magáncégek felett az elmúlt években gyakorolt befolyása azonban aggasztja az Egyesült Államokat amiatt, hogy a Kínai Kommunista Pártnak mekkora befolyása van a ByteDance és a birtokában lévő adatok felett. Kína ezeket az aggodalmakat amerikai paranoiának minősítette, és arra figyelmeztetett, hogy a TikTok betiltása „elkerülhetetlenül visszaüt majd az USA-ra”.

A szombati szavazás előtt Raja Krishnamoorthi republikánus képviselő – a törvényjavaslat társszerzője – a BBC World Business Report című műsorában elmondta, hogy azt szeretnék, ha az alkalmazás továbbra is működne:

Úgy gondolom, hogy még mindig sok jó tartalma van. De a legfontosabb, hogy ne egy ellenséges ország ellenőrzése vagy működése alatt álljon

idézi a képviselőt a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik