Tech

Űrszemét zuhanhatott egy floridai házra

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik törmeléke zuhanhatott egy floridai házra – írja a Live Science. A henger néhány centiméter hosszú, és közel 0,9 kilogramm tömegű, a tárgy március 8-án, helyi idő szerint délután 14:34-kor csapódott be Alejandro Otero naplesi otthonának tetejébe. Az objektum mindkét szintet átütötte, sérülést nem okozott, de a férfi otthon tartózkodó fia megrémült.

A tárgy eredetét egyelőre nem sikerült hivatalosan meghatározni, de Otero szerint valószínűleg az ISS-ről származó kilenc régi akkumulátor egyik darabjáról van szó.

Ugyanazon a napon egy, az ISS-ről kidobott, használt akkumulátorokat tartalmazó csomag lépett be a légkörbe a Mexikói-öböl felett. Az űrszemetet még 2021-ben bocsátották vissza a Föld felé, eredetileg úgy számoltak, hogy az objektumok megsemmisülnek majd az atmoszférában.

Otero az X-en számolt be az esetről, és fotókat is közölt. A férfi a kárt okozó tárgyat átadta a NASA illetékeseinek. „A NASA a háztulajdonossal együttműködve begyűjtötte az objektumot, és a lehető leghamarabb elemezni fogja a NASA floridai Kennedy Űrközpontjában, hogy meghatározzák az eredetét” – mondta Joshua Finch, az űrhivatal szóvivője a Live Science-nek.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy űrszemétről van szó, Otero a szövetségi kormányhoz fordul majd kárigényével. A kifizetést ugyanakkor bonyolíthatja, hogy az érintett akkumulátorok nem a NASA-hoz, hanem a Japán Űrügynökséghez tartoztak.

Nem ez lenne az első alkalom, amikor lakott területre pottyantak űripari tárgyak, korábban többek között egy kínai rakéta darabjaival adódtak problémák. Ez is bizonyítja, hogy az űrszemét komoly, egyre fokozódó gondot jelent.

Kapcsolódó
Földi lézerrel pusztítanák el az űrszemetet
Egyre nagyobb problémát jelent az űrszemét, egy japán cég pedig meglepő megoldással állt elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik