Tech

Vigyázzon, csalók élnek vissza a Budapest Airport nevével

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hamis Facebook-oldalra figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. Az oldal a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Budapest Airport – BUD) nevével visszaélve csaló posztokat és hirdetéseket jelenít meg, és azt állítja, hogy az ottfelejtett poggyászokat olcsón elárverezi a reptér.

Az MTI-n megjelent közlemény szerint az oldalon lévő posztok és hirdetések egy adathalász oldalra vezetik át a gyanútlan áldozatokat. A weboldal eredetileg banki adatok lopására készült, arculatilag pedig megtévesztésig hasonlítanak a reptér valódi oldalához.

Az ehhez hasonló oldalak elszaporodására már a Budapest Airport is felhívta a figyelmet, kiemelve, hogy a repülőtér soha, egyetlen nyereményjáték vagy promóció keretében sem kéri a felhasználó bankkártyaadatait, jelszavát vagy más szenzitív adatát.A csalási módszer nem újdonság, tavaly is több ilyen témájú adathalász és hamis Facebook oldal bukott le. Ezek az oldalak igyekeznek valós platformok látszatát kelteni, a csalók bejegyzéseket posztolnak, hamis profilokkal kommenteltek, reagálnak.

Ezesetben a csalók valószínűsíthetően egy korábban feltört oldalt használtak fel céljaik eléréséhez. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete szerint jelzésértékű, hogy a névjegy adatoknál nem magyar, hanem egy brazil (+55-ös nemzetközi előhívó számú) telefonszám szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik