Tech

Olcsóbb lesz a fizetős Facebook

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu
Kevesebbet kérnek azért, hogy ne használják az adatainkat.

A Meta bejelentette, hogy az európai adatvédelmi szervekkel folytatott megbeszéléseket követően hajlandó közel a felére csökkenteni az Európában bevezetett, hirdetésmentes szolgáltatást biztosító előfizetések árait – írja a Reuters.

A Mark Zuckerberg vezette vállalat ezzel a tavaly nyáron bevezetett lehetőséget kritizáló adatvédelmi aktivistákat és különböző fogyasztói csoportokat igyekszik elcsendesíteni, amik a bevezetés óta azzal támadják a céget, hogy a felhasználóknak a magánéletük védelméért kell fizetniük. A Reuters cikke szerint a Meta a jelenlegi 9,99 eurós díjról 5,99 euróra csökkentené az előfizetés díját.

Cikkünk írásának pillanatában itthon az említett előfizetés díja 3000 forint, már amennyiben böngészőben igényeljük, lévén okostelefonos alkalmazáson keresztül a fizetendő összeg már 4899 forint – ebben az esetben ugyanis a Meta a felhasználókra hárítja a Google és az Apple alkalmazásboltjainak 30 százalékos „adóját”.

Amennyiben a Meta beváltja ígéretét, akkor a böngészős 3000 forint nagyjából 1800 forintra, míg az applikációs 4899 forintos előfizetési díj 3200 forintra módosulhat.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a vállalat egyelőre semmilyen konkrétumot nem közölt azzal kapcsolatban, hogy mikor várható a most belengetett árcsökkentés.

24.hu Így néz ki a Facebook előfizetéses ajánlata a böngészős változatban.

Nem elhanyagolható részlet továbbá, hogy a jelenleg érvényben lévő (és a jövőben elméletileg módosulú) előfizetési díjak csupán egy fiókra vonatkoznak. Amennyiben több fiókunk is van (pluszban mondjuk egy Instagram profil), és ezek össze vannak kapcsolva a Meta rendszerében, akkor minden újabb fiók után további 1800 (böngészős előfizetés) vagy 3000 forintot (alkalmazásos előfizetés) kell fizetni havonta.

Ha tehát van egy Facebook fiókunk és egy Instagram fiókunk, akkor böngészőben előfizetve ez havonta 4800 forint, ha viszont mondjuk egy Facebook fiók mellé két Instagram profil társul, akkor már havi 6600 forintnál járunk – és így tovább. Applikációban előfizetve pedig még ennél is többet kell fizetni jelenleg.

24.hu Okostelefonon előfizetve ilyen árakkal találkozhatunk jelenleg.

Miért van ez?

A Meta az Európai Uniós jogszabályoknak megfelelve kínálja ezt az opciót, miután tavaly nyáron az ír adatvédelmi hatóság 390 millió eurós (151 milliárd forintos) bírságot szabott ki a vállalatra, méghozzá azért, mert a Meta „szerződéses” jogalapra hivatkozva nem küldhet a felhasználóknak az online tevékenységük alapján kiválasztott hirdetéseket. A Meta ezt követően közölte, hogy a célzott reklámozáshoz a felhasználók hozzájárulását fogja kérni, illetve lehetőséget biztosít majd arra, hogy elérhető legyen egy reklámmentes változat – ami azt is jelenti, hogy az előfizetők adatait a jövőben nem is gyűjtik, lévén azokra a célzott hirdetések miatt volt szükség.

Ez nem a kék pipa

Fontos ugyanakkor, hogy a reklámmentes változat nem összekeverendő a Meta másik, szintén 2023-ban bevezetett fizetős megoldásával (ez a Meta Verified), amivel az egykori Twitter, ma már X mintájára  – többek között – hitelesítő kék pipa vásárolható a profilok számára havi 5200 forintért (vagy okostelefonon, az említett „adó” miatt 6290 forintért). Ezt még 2023 első felében, a reklámmentes előfizetés előtt tette elérhetővé a vállalat, és külön cikkben számoltunk be az ezzel járó privilégiumokról.

Kapcsolódó
Itt a megoldás, ha a Facebook és a Messenger folyton PIN-kódot kér
Így állítható be a PIN-kód, amit mostanában állandóan kér a Facebook.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik