Nagyvilág

Rekordbüntetéssel sújtotta az EU a Facebook anyavállalatát

Lorenzo Di Cola / NurPhoto / AFP
Lorenzo Di Cola / NurPhoto / AFP

Az Európai Unió rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírsággal sújtotta a Facebook anyavállalatát, a Metát az uniós adatvédelmi szabályok megsértése miatt. Ez a legnagyobb büntetés, melyet a GDPR-ra hivatkozva szabtak ki az unióban (ezelőtt az Amazon kapta a legnagyobb bírságot, 746 millió eurót).

Az ír adatvédelmi bizottság hétfői tájékoztatása szerint az Egyesült Államokba történő adattovábbítás miatt bírságolták meg a Metát, ugyanis szerintünk nem biztosított kellő védelmet az európai Facebook-felhasználók személyes adatainak a tengerentúli adatgyűjtéssel szemben.

A hatóság szerint a Metánál „nem kezelték a felhasználók alapvető jogait és szabadságait fenyegető kockázatokat”, annak ellenére, hogy az EU bírósága egy korábbi, 2020-as ítéletében a vállalatot kötelezte erre. Az Európai Bíróság 2020-ban semmisítette meg az EU és az Egyesült Államok közötti adatforgalomról szóló, Privacy Shield nevű megállapodást, az amerikai hírszerző szolgálatok megfigyelési gyakorlatával kapcsolatos aggályok miatt. A döntés hatályon kívül helyezte az amerikai cégek bevett gyakorlatát, miszerint az általános szerződési feltételek (angolul SCC, Standard Contractual Clauses) alapján küldik az európai felhasználók adatait az USA-ba.

A felek közti új megállapodást július és október között véglegesíthetik.

A Meta november 12-éig köteles törölni vagy visszaküldeni az unióba a 2020 óta az Egyesült Államokban tárolt európai felhasználói adatokat.

(Politico)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik