Tech

Ezúttal tényleg jön a fizetős Facebook

Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Budrul Chukrut / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
A Twitter után a Facebookra is jönnek a megvásárolható kék pipák.

Az elmúlt években rengetegszer lehetett olvasni riogatást arról, hogy fizetőssé válik a Facebook, ám ezúttal nem átverésről van szó. Mark Zuckerberg legújabb lépésével Elon Musk kottájából játszik, hiszen a legnagyobb közösségi oldalt birtokló Meta első embere február 19-én bejelentette, hogy a Twitter Blue mintájára jön a fizetős Facebook és az Instagram.

Havi 12 dollárért (~4300 Ft) a felhasználók megkapják a – korábban a hitelesítést jelző – kék pipát (Meta Verified) és egyéb privilégiumokat.

A Facebook és az Instagram természetesen továbbra is használható lesz az említett 12 dollár kifizetése nélkül, de aki kicsengetni havonta a kért összeget, az onnantól fogva megkapja

  • az említett kék pipát a neve mellé,
  • jobb elérést a posztoknál,
  • extra védelmet a profil eltulajdonítása ellen,
  • közvetlen hozzáférést az ügyfélszolgálathoz,
  • exkluzív matricákat a történetekhez és Reels videókhoz,
  • havi 100 ingyen csillagot, amivel a Facebookon díjazhatók a tartalomgyártók.

A lehetőség teszt jelleggel először csak Ausztráliában és Új-Zélandon lesz elérhető (már ettől a héttől), ugyanakkor Zuckerberg ígérete szerint hamarosan érkezik más régiókba is. A szolgáltatást kezdésnek csak magánszemélyek igényelhetik (cégek tehát egyelőre nem), viszont

a pipa megszerzéséhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek.

Csak a 18. életévét betöltött felhasználó igényelheti a szolgáltatást, a regisztrációhoz szükséges minimális aktivitás (tehát vadonatúj fiók nem vásárolhat pipát), illetve a Facebookon és az Instagramon megjelenő névnek meg kell egyeznie a személyi igazolványban szereplő névvel – természetesen a Twitteren tapasztalt visszaélések elkerülése végett.

Aki megkapja a kék pipát, az a hitelesítést követően csak akkor változathatja meg a profilnevét, a felhasználónevét, a születésnapját vagy a profilképét, ha ismét átesik a hitelesítésen.

Érdemes tudni továbbá, hogy a 12 dolláros ár csak a weben kezdeményezett fizetésre vonatkozik, ha valaki okostelefonos alkalmazáson keresztül tervezi megvásárolni a Meta Verified szolgáltatást, annak 15 dollárt kell majd fizetnie az alkalmazásáruházak (App Store, Play Store) „adója” miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik