Tech

Videón a világ legnagyobb repülőjének újabb repülése

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Első alkalommal hajtott végre motoros repülést az Apioneering kísérleti űrjármű – írja az IFLScience. Az eszközt a világ legnagyobb, 117 méteres szárnyfesztávolságú repülőjéről, a Stratolaunch Roc nevű duplatörzsű gépéről indították el.

A Roc rendkívül nehéz hasznos terheket képes nagy magasságba szállítani. A repülő a közelmúltban a Talon-A tesztjármű (TA-1) első meghajtott repülési kísérletéhez járult hozzá, a tesztsorozat célja az első amerikai, magánfinanszírozású, újrahasznosítható hiperszonikus jármű létrehozása.

A Roc 2024. március 9-én szállt fel a kaliforniai Rutan Field Mojave légi- és űrkikötőből a TA-1-gyel. A megfelelő magasságot elérve a teszteszközt elengedték, az begyújtotta a hajtóműveit, és végrehajtotta története első motoros repülését.

A Stratolaunch sok részletet nem árult el a kísérletről, de azt állítja, hogy a küldetés sikeres volt, és a TA-1 űrjármű majdnem elérte a Mach 5-öt, azaz az adott közeg hangsebességének ötszörösét.

„A mai nap nagyszerű nap volt a Stratolaunch csapata számára. Rendkívül büszke vagyok a kitartásukra, hogy idáig eljutottak. A teszt sikeres kimenetele a csapat technikai hozzáértésének és profizmusának közvetlen eredménye” – mondta Dr. Zachary Krevor, a Stratolaunch vezérigazgatója. Mint hozzátette, a TA-1 által elért konkrét magasságot és sebességet az ügyfelekkel kötött megállapodások miatt nem oszthatják meg, a misszió elsődleges céljait azonban elérték.

A Stratolaunch-ot 2011-ben alapította Burt Rutan repülőmérnök és vállalkozó, valamint Paul Allen, a Microsoft társalapítója. A cél akkor az volt, hogy orbitális rakétát hozzanak létre, Allen 2018-ban bekövetkezett halála után viszont több alkalmazottat elbocsátottak, a fejlesztést pedig leállították. 2019-ben a céget eladták, az új feladat pedig a hiperszonikus járműtechnológiára való összpontosítás lett.

A Roc 2019-ben emelkedett először magasba, a mostani volt a 14. repülése. A Stratolaunch még ebben az évben szeretné végrehajtani a következő generációs járműve, a TA-2 első repülését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik