Tech

Az Apple letiltotta a Fortnite fejlesztőjét az iOS-ről

Fabian Sommer / picture alliance via Getty Images
Fabian Sommer / picture alliance via Getty Images

Letiltotta az Apple az Epic Games nevű videójátékos cég fejlesztői fiókját – derül ki a vállalat közleményéből. Ezzel meghiúsulni látszik a cég terve, hogy 2024-ben kiadja az Epic Game Store-t iOS-re, így visszatérhessen a Fortnite a platformra.

Amint a 24.hu korábban beszámolt róla, nemrég elérhetővé vált az iOS legújabb, 17.4-es frissítése, amellyel nemcsak új emojik érkeztek, hanem jelentős változás is jött az Apple-felhasználók életébe. Az EU digitális piacról szóló törvényei (DMA) miatt a cég ugyanis kénytelen lett elérhetővé tenni az App Store mellett más alkalmazásboltokat is eszközein.

Az új lehetőségekkel élve az Epic Games a közelmúltban bejelentette, hogy létrehoztak egy fejlesztői fiókot, amelyet az Apple jóvá is hagyott. Ez alapján úgy látszott, hogy Európában hamarosan elérhetővé válhat majd saját alkalmazásboltjuk, ezzel együtt pedig játékaik, köztük a népszerű Fortnite is az iOS-es készülékeken. Az Apple azonban váratlanul megszüntette fejlesztői fiókjukat, emiatt pedig nem képesek megjelentetni az applikációikat.

Az Epic Games szerint az Apple azért lehetetleníti el törekvéseiket, mert nyíltan kritizálták az iPhone-okat is gyártó céget, illetve azért is, mert az Epic Games Store lehetne az Apple alkalmazásboltjának, az App Store egyik legnagyobb kihívója.

A játékfejlesztő vállalat úgy véli, az EU új törvényeinek az lenne a célja, hogy felszámolják az óriáscégek egyeduralmát a platformokon, most viszont úgy tűnik, hogy ez nem valósult meg. Az Epic Games szerint amíg az Apple képes kedvére letiltani bármelyik vetélytársát, addig egy épeszű fejlesztő sem fog megpróbálni nagy erőkkel terjeszkedni az iOS-en.

Az Epic Games viszont azt ígéri, tovább fognak küzdeni azért, hogy igazi versenyt és választási lehetőségeket hozzanak el az iOS-es eszközökre Európában.

Kapcsolódó
Minden támadást lebirkózhat az Apple frissítése
Már kvantumtámadások ellen is megvédheti üzeneteit az iMessage.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik