Tech

Elérhető az iOS-frissítés, ami megváltoztatja az európai iPhone-felhasználók életét

Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images
Jaap Arriens / NurPhoto / Getty Images

Már elérhető az Apple iOS 17.4-es számú frissítése, amely jelentős változást hoz az Apple felhasználók életébe. A frissítés részeként megjelenhetnek az App Store mellett más alkalmazásboltok is, és az Apple Pay mellett más alternatívák is megjelennek a fizetési rendszerben az európai felhasználók számára. Az Apple annak érdekében hajtotta végre ezeket a változtatásokat, hogy megfeleljen az EU digitális piacról szóló törvényének (DMA), amelynek célja a techóriások versenyelőnyének csökkentése, írja a Verge.

Az iOS 17.4 többek között lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy alternatív alkalmazásboltokat és appokat kínáljanak az EU-s felhasználóknak az App Store-on kívül.

Az ezzel élő vállalkozóknak azonban komoly árat kell fizetniük, ugyanis ugyanúgy át kell menniük az Apple jóváhagyási folyamatán, mint eddig, és még egy alap technológiai díjat is le kell perkálniuk a cupertinói cégnek, ami egymillió letöltés után egyesével fél eurójába kerül a cégeknek.

Az alkalmazásboltok jóváhagyási folyamata eltarthat egy ideig, de az már köztudott, hogy március 7-én elérhető lesz egy vállalatközpontú alkalmazáspiac a Mobiventiontől. Emellett az Epic is azon dolgozik, hogy 2024-ben kiadja az Epic Game Store-t iOS-re, így visszatérhessen a Fortnite a platformra.

Az iOS 17.4 emellett lehetővé teszi az EU-ban élők számára, hogy olyan alternatív böngészőmotorokat töltsenek le, amelyek nem az Apple WebKiten alapulnak, mint például a Chrome és a Firefox.

Bár korábban szó volt róla, hogy a webalkalmazások is eltűnnek, ezeket végül úgy tűnik, mégis megtartja az Apple. Érdemes megjegyezni továbbá, hogy sokkal több fizetési lehetőség is áll majd a felhasználók rendelkezésére, amivel megspórolhatják az Apple által levont plusz százalékokat. Ez igaz az alkalmazásboltokban végzett tranzakciókra, és az NFC-alapú érintéses vásárlásokra is, amelyekhez az Európai Gazdasági Térségben már nincs szükség Apple Pay vagy Apple Wallet létrehozására.

Nem csak a DMA miatt jönnek változások

Végül de nem utolsó sorban érdemes kiemelni, hogy a DMA-alapú változtatások mellett egyéb frissítések is jönnek. Így például megjelenik az iMessage új kriptográfiai protokollja, a PQ3, amely állítólag megerősíti a végpontok közötti üzenetküldési titkosítást a kvantumszámítási támadások ellen. Ezzel a jövő hackerei ellen is védik a felhasználók üzenetváltásait.

Emellett a Siri intelligens asszisztens is új lehetőséget kínál a bejövő üzenetek olvasására bármely támogatott nyelven. Emellett rengeteg új emotikon is érkezik, amelyek természetesen nemcsak az Apple eszközeire érkeznek, hanem előbb-utóbb minden okoskészüléken és platformon elérhetővé válnak majd, csak némi időbeli különbséggel.

Az iPhone 15 eszközök mostantól több akkumulátorral kapcsolatos információt jelenítenek meg az Akkumulátor állapota beállítások között, beleértve a ciklusszámot, a gyártás dátumot és az akkumulátor első használatának időpontját.

Végül pedig az iOS 14.2-ben bevezetett zenefelismerő funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy azonosított dalokat adjanak hozzá Apple Music könyvtárukhoz és lejátszási listáikhoz. Az iOS 17.4 az iOS 17-tel azonos iPhone-modellekkel kompatibilis, egészen az iPhone X-ig és a második generációs iPhone SE-ig visszamenőleg.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik