Tech

Eltűnik egy fontos funkció az EU-s iPhone-okról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Komoly változásokkal kell szembenéznie az Apple-nek Európában: a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) értelmében az App Store és az Apple Pay mellett más alkalmazásboltoknak, illetve fizetési lehetőségeknek is helyet kell biztosítani az ökoszisztémában. A változások az iOS 17.4-es frissítéssel jelennek majd meg – írja a 9to5Mac.

A fent említett változások mellett az almás mobilok tulajdonosainak azzal is számolnia kell, hogy immáron nem csak az Apple saját böngészőmotorját, a WebKitet lehet majd használni – így például a Google Chrome is átállhat a saját, Chromium motorjára. A cupertinói cég ezzel párhuzamosan úgy tűnik, kivesz egy olyan funkciót is a rendszerből, ami már az iOS 11.3 óta jelen van az iPhone-okban. Ez nem más, mint az úgynevezett progresszív webalkalmazások (PWA).

Mit jelent ez?

A funkció lényege, hogy egy weboldalt megnyitva, majd a megosztás menüben a főképernyőhöz adva mobilalkalmazáshoz hasonló ikont lehet létrehozni. Így az adott honlap megjelenik a főképernyőn, és ha azt megérinti a felhasználó, nem a böngészőben nyílt meg az adott lap, hanem mobilalkalmazás-szerűen.

Az iOS 16.4-gyel ez a lehetőség értesítési funkciókkal is bővült, így a PWA-ként használt honlap akár értesítéseket is küldhetett a felhasználóknak.

Maximiliano Firtman fejlesztő szerint azonban az iOS 17.4 első bétájában az uniós felhasználóknál eltűnt ez a lehetőség. Először hibára gyanakodott, ám a második béta már figyelmezteti is a felhasználókat arra, hogy a korábban PWA-ként a főképernyőre kihelyezett ikonok ezentúl egyszerűen a böngészőben megnyíló honlapok lesznek.

A frissítés részeként törlődnek a PWA-kban tárolt felhasználói adatok, valamint a jövőben sem értesítéseket nem tudnak küldeni a webhelyek. Az Apple egyelőre nem kommentálta a módosítást, de az szinte biztos, hogy összefügg a DMA-val, a PWA-k ugyanis az összes böngészőt kiszolgáló WebKithez kötődtek, ami ezentúl már nem lesz kizárólagos böngészőmotor iOS-en.

Kapcsolódó
Így változik meg az Apple-felhasználók élete Európában
Az Apple az Európai Unió nyomására márciustól bevezeti az alternatív alkalmazásboltok és fizetési rendszerek lehetőségét, azonban amennyire lehetett, annyira kifacsarták a jogszabályt a maguk javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik