Tech

Erős túlzás, hogy a Telekom alkalmazások nélküli mobilt csinált

PAU BARRENA / AFP
PAU BARRENA / AFP
A barcelonai Mobile World Congress (MWC) kiállításon bemutatkozott a Telekom alkalmazásoktól mentes készüléke, és bár az ötlet érdekes, a szolgáltató kicsit túlzott az „appmentes” jelzővel.

A Deutsche Telekom az éves barcelonai telekommunikációs szakkiállítás, a Mobile World Congress (MWC) előtt jelentette be, hogy egy appoktól mentes, tisztán mesterséges intelligencia alapú készüléket mutat majd be a rendezvényen. Maga az MI feltűnése nem meglepő, hiszen az egész idei expó ekörül forgott, a Telekom megoldása viszont eggyel továbbgondolta azt, mint a legtöbb gyártó.

A készülék azonban nem pont az, aminek mondja magát, így nem kizárt, hogy évek telhetnek el, míg egy tisztán MI-alapú mobil kerül a boltokba.

A koncepciótelefon ötlete viszonylag könnyen leírható. A mobil ahelyett, hogy egy kezdőképernyőt jelenítene meg a hétköznapokban használt appokkal, alapértelmezés szerint egyetlen választási lehetőséget kínál, ami tulajdonképpen egy, az ujjlenyomatérzékelő helyén lebegő gomb. Ezt lenyomva megjelenik a Natural AI rendszer, ami nagyrészt a Snapdragon 8 Gen 3-mal működő eszközre táplált adatokból dolgozik, ám az internetről is le tudja szedni a fontos infókat, amennyiben rendelkezésre áll a hálózati kapcsolat.

PAU BARRENA / AFP

A Telekom, illetve a partner Brains vállalat elmondása szerint az MI-alapú felhasználói felület két fontos célt szolgál. Egyrészt könnyű hozzáférést biztosít az információkhoz azon felhasználók számára is, akik nem tudják, hogyan működik a kulcsszavas keresés, vagy épp hogy melyik a legmegbízhatóbb netes vásárlási felület. Másrészről viszont az appok által kiváltott függőséget is minimalizálja, melynek hatására tényleg csak akkor nyúlnának az emberek a mobiljuk után, ha információra lenne szükségük.

A bemutatón csak olyan egyszerű szituációkban mutatták meg a mobil MI-funkcióit, mint a repülőjegy-, vagy ajándékvásárlás.

Az viszont már nem derült ki, hogy adjuk meg a szállítási címet, a kártyaszámot vagy bármilyen adatot. Külön érdekesség, hogy a Brain felületét ki lehet próbálni, ugyanis az App Store-ban önálló alkalmazásként is le lehet tölteni a Natural AI-t. Az alkalmazás értékelése ugyan remek, kissé ironikus, hogy egy olyan felülettel hirdeti a német központú szolgáltató az appmentes mobilját, ami külön alkalmazásként is elérhető.

Habár Tim Höttges vezérigazgató kijelentette, 5-10 év múlva már senki nem fog alkalmazásokat használni, az eseményen arra is fény derült, hogy a gyártó pontosan tudja, az appok korának végétől még messze vagyunk. A kezdőképernyőt felfelé csúsztatva ugyanis előjön az appoktól hemzsegő menü, csakúgy mint egy hagyományos mobilon. Mindenesetre a választási lehetőség ott lehet a felhasználók előtt, már ha valósággá válik és tényleg megvásárolható lesz ez a koncepciós modell.

Kapcsolódó
Ez a kütyü jelentheti az okostelefonok végét?
A 2024-es Mobile World Congress (MWC) szakkiállításon élőben is bemutatták a potenciális mobilgyilkos Humane AI Pint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik