Tech

Botrány tört ki, leállítják a Google képgeneráló programját

Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A napokban rengeteg jelentés érkezett arról, hogy a Google új mesterséges intelligencia modellje, a Gemini nem kezeli jól a történelmi hűség kérdését képgenerálás során. Amikor a felhasználók vikingekről, amerikai alapító atyákról és második világháborús német katonákról kértek képeket, rendre színes bőrű embereket adott ki a program.

A Google egy korábbi dolgozója azt írta, nehéz volt rávenni a Geminit, hogy elismerje, léteznek fehér emberek.

Számos médium próbálkozott a képgenerálással a hírek hallatán, ez azonban egy idő után senkinek nem sikerült, most pedig az is kiderült, miért. A Google csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja Gemini modell képgeneráló funkcióját, melynek hatására egy ideig nem lehet majd emberekről képeket kérni.

Már dolgozunk azon, hogy megoldjuk a Gemini képgeneráló funkciójával kapcsolatos, közelmúltban felmerült problémákat. Amíg ezt tesszük, szüneteltetjük az emberekkel kapcsolatos képalkotást, és hamarosan kiadunk egy javított verziót

– olvasható a cég közleményében.

Jack Krawczyk, a Google Gemini csapatának egyik vezetője egyébként már a bejelentés előtti napon elismerte, hogy a modell képgenerátorát – amely az Egyesült Királyságban és Európában nem elérhető – módosítani kell. Emellett jelezte, a diverz megjelenítés meg fog maradni, ugyanakkor a történelmi képek mélyebb megértést igényelnek, ezért tovább fogják hangolni a funkciót ennek megfelelően.

A Google-nek eddig nincs szerencséje a mesterséges intelligenciával: az elsőként bemutatott Bard chatbot tévedett a bemutatóvideójában, ami milliárdos károkat okozott a cégnek, a ChatGPT előnyét csökkentendő bevezetett Gemini promó videójáról kiderült, hogy kamu, most pedig túlzottan PC-képei miatt került slamasztikába a modell.

Kapcsolódó
Fekete nácikról és indián alapító atyákról csinált képet a Google programja
Sokáig attól féltek, hogy az emberek előítéletei miatt rasszistává válhat a mesterséges intelligencia. A Gemini azonban úgy tűnik, túlkompenzál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik