Tech

Merényletet és rablást is tervezett már a Google új fejlesztése

Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP
Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A Google a héten hosszú idő után lerántotta a leplet a Geminiről, az új generatív MI-modelljéről, amely a Google ChatGPT-konkurens programját, a Bard chatbotot hajtja meg. A bemutatóban leleplezték a modell elképesztő képességeit, amelyek között ott van a képfelismerés, a nyelvtanulás, illetve a kreatív válaszok adása is.

Blogbejegyzésekben és sajtóanyagokban a Google a Gemini kiváló architektúráját és képességeit emelte ki, azt állítva, hogy a modell eléri vagy meghaladja más vezető generatív MI-modellek, például az OpenAI GPT-4 modelljének teljesítményét – írja a TechCrunch.

A bizonyítékok azonban egyelőre mást sugallnak. A Gemini gyengébb verziója, a Gemini Pro – amit sokan az OpenAI GPT-3.5 modellhez hasonlítanak – tegnap több felhasználónak elkezdett megjelenni a Bard chatbotban, és nem kellett sok idő, hogy sokan hangot adjanak a csalódottságuknak.

Az X-en megjelenő beszámolók szerint a modell nem tudja eltalálni a 2023-as Oscar-győztesek listáját, miközben az egy egyszerű guglizással elérhető bárki számára. A modellnek meggyűlik a baja azzal is, hogy egy előre meghatározott hosszúságú szót adjon ki számunkra.

Az ukrajnai háború kapcsán pedig kiderült, hogy a legfrissebb információi nagyjából egy hónaposak. 

Azt is látni, hogy a modell alapvetően óvatos: nem kommentál megosztó híreket. Ugyanakkor a Robust Intelligence, egy modellauditálással foglalkozó cég MI-biztonsági kutatóinak sikerült rávenniük a Gemini Pro-t, hogy tervezzen meg egy jótékonysági szervezetből való lopást, illetve egy magas rangú személy meggyilkolásának módját.

Jó hír azonban, hogy a Gemini Pro nem a legfejlettebb modellje a Google-nek. A Gemini Ultra valamikor jövőre fog megjelenni a Bard chatbotban. A Google mindazonáltal javulást ígért a Gemini Pro-val az érvelés, a tervezés és a megértés terén a Bardot működtető előző modellhez képest – ez egyelőre nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik