Tech

Műholdpusztító űrfegyvert fejleszt Oroszország az Egyesült Államok szerint

3DSculptor / Getty Images
3DSculptor / Getty Images

Műholdak megsemmisítésére alkalmas fegyvert fejleszt Oroszország az Egyesült Államok szerint – írja a BBC. Az információ John Kirby-től, a Fehér Ház szóvivőjétől származik, aki szerint az eszköz komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

A CBS News értesülései szerint egy űrbéli atomfegyverről van szó, amely műholdakat képes célba venni, ezek a részleteket azonban Kirby nem erősítette meg. A szóvivő azt azonban kiemelte, hogy ez a gépezet nem jelent közvetlen veszélyt az Amerikai Egyesült Államok lakosságára, hiszen nem emberek vagy földi célpontok ellen készül.

Ennek ellenére mégis aggodalomra adhat okot egy ilyen fegyver létrejötte, hiszen az amerikai hadsereg erősen támaszkodik az ország műholdjaira. Többek között ezeket az űreszközöket használják megfigyelésre, navigációra, kommunikációra és az ellenséges rakéták észlelésére is, így elvesztésük kiszolgáltatottá teheti a haderőt. Emellett a műholdak a mindennapi életnek is elengedhetetlen tartozékai, hiszen a GPS-hez, az időjárás-jelentéshez és bizonyos banki tranzakciókhoz is szükség van rájuk.

Kirby azt is elárulta, hogy Joe Biden elnök is értesült már a potenciális veszélyről, aki máris diplomáciai tárgyalásokra törekszik Oroszországgal az üggyel kapcsolatban.

Az 1967-es Világűrszerződés – amelyet Oroszország és Kína is aláírt – egyébként szigorúan megtiltja bármilyen nukleáris vagy tömegpusztító fegyver űrbe juttatását, tehát ha a CBS értesülései igazak, Oroszország megszegte ígéretét és vétett az egyezmény ellen. A Kreml tagadja, hogy bármilyen ehhez hasonló eszközön dolgoznának.

Kapcsolódó
Műhold elleni fegyvert fejleszt Oroszország
Szatellitvakító egységen dolgoznak az orosz tudósok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik