Tech

Magáncég indul a Hold déli pólusára

Paul Hennessy / Anadolu / Getty Images
Paul Hennessy / Anadolu / Getty Images

Sikeresen indult útnak a Hold déli pólusa felé a NASA által támogatott Intuitive Machines leszállóegysége. A csütörtökön, magyar idő szerint reggel 7 óra után nemsokkal felbocsátott Nova-C feladata az lesz, hogy a felszínt vizsgálja a jövőbeli emberes űrmissziók számára, írja Sky News.

Ha minden jól megy, az eszköz nagyjából egy héten belül megérkezhet a célterületre.

A Nova-C felépítése egyszerű: tulajdonképpen egy 4 méter magas és másfél méter széles hengerről beszélünk, ami 6 lábon landol. Az Odüsszeusznak nevezett egység 12 rakományt tartalmaz, amelyek közül hatot a NASA tervezett, hogy tanulmányozzák, hogyan hat a leszállóegység a Hold felszínére ereszkedés közben. Érdekesség, hogy az egység apró korongokat is szállít, amelyek a Földről érkező üzeneteket tartalmaznak, és időkapszulaként szolgálnak bolygónk számára.

A NASA tudományos missziós igazgatóságának tagja, Joel Kearns jelezte, a misszió sikeressége azért is fontos, mert sokkal olcsóbb projektről beszélünk, mint egy hagyományos NASA-küldetés. A NASA, a küldetés elsődleges megrendelője 118 millió dollárt fizet az Intuitive Machines-nak, hogy lefejlessze és a Holdra juttassa rakományait.

A NASA célja, hogy 2026-ban űrhajósokat juttasson a Holdra, ennek érdekében pedig számos privát céget támogatott meg annak érdekében, hogy azok a megfelelő technológiai megoldásokkal segítsék az előkészületet.

Amennyiben a Falcon-9-es rakétával febocsátott lander február 22-ei missziója sikeres lesz, az Intuitive Machines lehet az első privát űreszköz, amely a Hold felszínén landol. A SpaceX rakétájának egyébként ez volt a tizennyolcadik küldetése, teszi hozzá a SpaceJunkie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik