Tech

Hamarosan új világ köszönt az iPhone felhasználókra Európában

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Az Európai Unió új jogszabályai nagy változásokra kényszerítik az Apple-t.

Az Európai Unióban érvényben lévő szabályozások először az USB-C port használatát tette kötelezővé (többek között) az Apple számára, de még ennél is komolyabb változás vár minden iPhone felhasználóra Európában, hiszen a márciusban hatályba lépő, a digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) okán a cégnek részben meg kell nyitnia az eddig kifejezetten zárt operációs rendszerét. Ennek első jelei már be is kerültek az iOS 17.4 frissítés január 25-én kiadott fejlesztői béteverziójába.

Ennek részeként az Apple alkalmazásboltja hamarosan nem lesz megkerülhetetlen, más áruházak is elérhetők lesznek az App Store mellett (sőt, ezeket alapértelmezettnek is be lehet majd állítani), ugyanúgy, mint Androidon, ahol a Play Áruház mellé leszedhető akár az Amazon vagy a Samsung boltja is, ahonnan szintén letölthetők applikációk. Megkerülhetővé válik továbbá az elmúlt 17 évben megszokott rendszer, miszerint csak az Apple-ön keresztül, a cégnek részesedést fizetve lehet alkalmazásokat (és azokon belüli mikrotranzakciókat) kínálni almás eszközökön.

Szintén nagyon komoly változás, hogy az Apple mobileszközein megszűnik az Apple Pay mobilfizetési rendszer kizárólagossága, tehát más szolgáltatók megoldásai is használhatók lesznek az NFC chip segítségével – így a jövőben akár az OTP fejlesztette Simple is használható lehet erre a célra az iPhone okostelefonokon.

Változik továbbá a böngészők kezelése: a Tim Cook vezette vállalat eddig kötelezte a fejlesztőket a WebKit használatára, tehát minden egyes böngésző alapja ugyanaz volt, mint az Apple saját megoldásának, a Safarinak. Ennek most vége, az új frissítés publikuls verziójának érkezését követően mindenki használhatja majd a saját webmotorját, sőt, akár csak Androidon, a felhasználók választhatnak majd, hogy melyik böngészőt szeretnék alapértelmezettnek beállítani a készülékükön.

Az eddig felsorolt változások ugyanakkor csak Európára, az itteni jogszabályok miatt érvényesek, a világ többi részén – legalábbis egyelőre – a végleges iOS 17.4 telepítése után is ugyanolyan zárt módon fog működni az Apple ökoszisztémája, mint eddig.

A DMA nyomán bekövetkező európai változásokról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Teljesen átalakul a közösségi média Európában: erre lehet számítani
A Facebook és az Európai Unió harca évek óta tart, azonban most úgy tűnik, sikerül keretek közé szorítani a közösségi médiaóriást, és a társait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik