Tech

Hamis videókkal vertek át egy banki dolgozót, 9 milliárd forint tűnt el

Illusztráció: seb_ra / Getty Images
Illusztráció: seb_ra / Getty Images

Egyre nagyobb problémát jelent napjainkban a deepfake. Ez a technológia olyan kép-, hang- és videófelvételek létrehozását teszi lehetővé, amelyek tartalma valójában sosem történt meg, a mesterséges intelligencia mégis elhiteti azt a nézőkkel. Az utóbbi időben leginkább a Taylor Swiftről készült hamis pornóvideók kapcsán merült fel a deepfakek veszélye, most azonban pénzügyi csaláshoz is bevetették a technológiát, írja a CNN.

Az átverés egy üzenettel kezdődött, ami kezdetben gyanús volt a hongkongi bank dolgozójának, ugyanis egy brit cég pénzügyi igazgatójától érkezett, amelyben egy titkos tranzakció végrehajtásának szükségességéről írt. Ezt követően azonban egy videóhívás is lezajlott az állítólagos bankigazgató és az ügyintéző között, amelyben rajtuk kívül többen is részt vettek, akik elképesztően élethűek voltak.

A videóhívást követően az ügyintéző beleegyezett a 200 millió hongkongi dollár – több mint 9 milliárd forintot – átutalásába.

A hamis pénzügyi igazgatót érintő átverésre csak akkor derült fény, amikor az alkalmazott később egyeztetett a vállalat központi irodájával.

Az elmúlt időszakban többször is bevetették már pénzügyi csalásokhoz a deepfake-et a helyi rendőrség szerint, melynek kapcsán eddig 6 embert tartóztattak le. Tavaly július és szeptember között nyolc ellopott hongkongi személyi igazolványt 90 hitelkérelem benyújtására és 54 bankszámla-regisztrációra használták fel. A személyik alapján 20 deepfake felvételt készítettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik