Kultúra

A Twitter tiltással próbálja gátolni a Taylor Swiftről készült deepfake pornó terjedését

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP
Nem lehet rákeresni a popsztár nevére a platformon.

Múlt héten mi is beszámoltunk róla, hogy Taylor Swiftről készült hamis, de teljesen élethű pornográf felvételek árasztották el a korábban Twitterként ismert X-et, és a mesterséges intelligencia segítségével kreált képeket több tízmillióan látták, mielőtt az Elon Musk által megvásárolt és átnevezett platform törölni kezdte őket.

A Variety a hétvégén arról írt, hogy az X újabb lépésekkel próbálja megakadályozni az explicit tartalmak terjedését: nem engednek rákeresni Taylor Swift, vagyis a világ egyik legnagyobb popsztárjának nevére, mert erre az oldal csak egy hibaüzenetet dob fel.

Ez csak átmeneti intézkedés, ami nagy fokú óvatosságból fakad, mivel a biztonságot elsődlegesként kezeljük ebben az ügyben

– mondta Joe Benarroch, a cég üzleti részlegének vezetője egy közleményben.

A múlt heti eset nyomán eset nyomán az amerikai közbeszédben többen felvetették, hogy törvényi erővel kellene fellépni a deepfake-tartalmakkal szemben.

Nincs semmi új abban, ami Taylor Swifttel történt. Nők már évek óta estek célponjává annak, hogy a beleegyezésük nélkül deepfake-eket osztanak meg róluk. Az AI fejlődésével pedig a deepfake készítése olcsóbbá és könnyebbé válik

– írta az X-en Yvette D Clarke, demokrata kongresszusi képviselő, hozzátéve, hogy ennek a kérdésnek a szabályozása szerinte mindenki közös ügye, politikai oldaltól függetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik