Tech mobilteszt

Honor Magic6 Lite: megint ugyanaz a lemez

Év elején hazánkba is megérkezett a Honor legújabb középkategóriás okostelefonja, a Magic6 Lite, ami követi az elődei által kikövezett utat: a pofás készülékház mellé remek kijelző társul, a burkolt alatt viszont sok esetben frissnek még jóindulattal sem nevezhető hardver dolgozik, és mindezért – szolgáltatótól függetlenül vásárolva – az elvárhatónál többet kér a gyártó.

Tesztalanyunk, a Honor Magic6 Lite január közepén landolt a magyar piacon, és besorolását tekintve egy abszolút középkategóriás készülékről beszélhetünk, amit szolgáltatótól függetlenül 160 ezer forintos kezdőáron kínál gyártó, és a telefon a 2023-as (Magic5 Lite) és 2022-es (Magic4 Lite) elődjéhez hasonlóan leginkább azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy alapvetően szemrevaló dizájnt kapott.

Honor Magic6 Lite okostelefon

A hazánkban fekete, narancssárga és zöld (nálunk ez járt) színekben kapható mobil fogása kellemes, az összeszerelés minőségére nem lehet panasz a csillogó műanyag hátlap ellenére sem, hiszen a majdnem faltól falig érő, méretes kör alakú kamerasziget is jól néz ki. Amit érdemes tudni, hogy a sárga változat nem csak a szokásostól eltérő szín miatt különleges, de azért is, mert ott burkolat műbőr, aminek egyrészt kellemesebb a tapintása, másrészt nem ujjlenyomatmágnes, mint a testvérei.

Einspach Brúnó / 24.hu Ebből a szögből látszik, hogy ez alapvetően egy zöld mobil.

Az elsőre kellemes összképet tovább javítja, hogy képernyőként egy 6,78 hüvelykes, ívelt szélű, 120 Hz-es AMOLED kijelzőt kapunk, 1200 x 2652 pixeles felbontással, ráadásul nem hiányzik a kijelzőbe épített, kellően gyors ujjlenyomat-olvasó, az előlapi kamera pedig tudja a 2D-s arcfelismerést, ha valaki ezt preferálná a kódmegadás vagy a biometrikus azonosítás helyett. A képernyő kielégít minden igényt, a mozgó- és állóképek megjelenítése remek, szépek a színek, megfelelő a kontraszt, minden kristálytiszta és éles, a fényerő pedig napsütésben is megállja a helyét.

Bár a 163,6 x 75,5 x 8 milliméteres méret nem kicsit, de a 185 grammos készülék ettől még stabilan tartható, akár egy kézzel is – bár a magam részéről továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy a sík kijelző jobb, mint az oldalt lekerekített.

Einspach Brúnó / 24.hu A kijelzőre nem lehet panasz.

Ami a keretet illeti, ott nagy meglepetések nem várják az embert: jobb szélen a szokásos bekapcsoló- és hangerőszabályzó gomb, bal oldalon semmi, felül egy mikrofon, alul pedig a két nanoSIM fogadására alkalmas tálca (SD-kártya nem tehető bele), egy újabb mikrofon, a Type-C (USB 2.0) csatlakozó és a hangszóró. Utóbbival kapcsolatban azt érdemes tudni, hogy kiegészíti ugyan egy kávába rejtett beszédhangszóró a képernyő felső részén, de médialejátszáskor csak az alsó szól, így a sztereóról le kell mondanunk, ami a 160 ezres kategóriában azért elég béna.

Az energiaellátásról egy 5300 milliamperórás telep gondoskodik, amivel nem túl intenzív használat mellett akár a 3 napos üzemidő is elérhető, a töltés pedig 35 watt vezetéken, ezzel a Honor üdvöskéje már lekörözi például a Samsung Galaxy S24-et. Egyáltalán nincs viszont vezeték nélküli töltés, és a gyártónak az IP68 védelmet sem sikerült elérnie, be kell érnünk az IP53-mal, ami a portól, illetve a fröccsenésektől óv – vízbe ejteni tehát nem ajánlott a készüléket.

Einspach Brúnó / 24.hu

Jó lesz az!

Ahogy említettem, külsőre pofás a telefon, a kijelző is eladja magát, és a Honornál úgy gondolták, ez elég lesz, és spórolnak azon, ami a szemnek már láthatatlan. Ennek megfelelően a burkolat alatt sok esetben kifejezetten öreg hardver kapott helyet: csak a Wi-Fi 5 szabványt tudja a telefon, a Bluetooth 5.1 társaságában.

Einspach Brúnó / 24.hu

Az 5G azért adott, ahogy az NFC sem maradt ki, és alapvetően a főbb komponensekre, így a memóriára és a háttértárra sem lehet panasz. Előbbiből például 8 (LPDDR5), míg az utóbbiból 256 gigabájt (UFS 2.2) várja a felhasználókat. A processzor egy Snapdragon 6 Gen 1, amit egy Adreno A710 grafikus egység egészít ki, ami szintén egy elég korrekt összeállítás: nemcsak a MagicOS 7.2 kezelőfelülettel megbolondított Android 13 operációs rendszert kezelik gond nélkül, de mobiljátékok futtatására is alkalmasak.

A Honor által kínált (a korábbi anyacégtől, a Huaweitől örökölt) szoftverre szintén nem lehet sok panasz, véleményem szerint más márkáról váltó újoncként is könnyen hozzá lehet szokni, azzal ugyanakkor mindenkinek érdemes tisztában lenni, hogy a gyártó rengeteg felesleges applikációt előre tölt a mobiljaira, így első lépésként a használatot érdemes egy alapos tisztogatással kezdeni. Ami még fontos ezen a téren, hogy a Honor ígérete szerint a készülék a jövőben megkapja az Android 14 és 15 rendszereket is, a biztonsági frissítések pedig még 2025 után is érkezni fognak.

Ami a kamerarendszert illeti, ott legalább olyan vegyes az összkép, mint hardvert illetően. A hátlapra került hatalmas, kör alakú sziget, illetve a hangzatos Matrix AI Vision Camera felirat okán azt gondolhatnánk, hogy komoly képalkotó rendszer vár ránk, de erről szó sincs. Egy 108 megapixeles széles látószögű főkamera (f/1.8; 1/1.67″; PDAF), egy 5 megapixeles ultraszéles egység (f/2.2) és egy 2 megapixeles makró (f/2.4) modul áll a rendelkezésünkre, méghozzá a szokásos LED-es vaku kíséretében.

Einspach Brúnó / 24.hu

A nagy számmal felvértezett főkamera ugyan csak 12 megapixeles fotókat készít, de azok – a kategórián belül – legalább tisztességes minőségűek, főleg, ha nappal lőjük a képeket, de azért még este is lehet vele próbálkozni. Ezzel szemben a másik két egység a közel használhatatlan kategóriát erősíti. Hogy a konkrétan pocsék képeket készítő makrót miért erőlteti még mindig a gyártó, az egész egyszerűen felfoghatatlan, ám az 5 megapixeles ultraszéles egységgel sem érdemes vacakolni, a fotók és videók minősége egyszerűen nem méltó egy 160 ezer forintért kínált okostelefonhoz.

Értelmezhetetlen ár

És az egész telefonnal ez a probléma. 120 ezer forint körül azt mondanám, rendben van (vessünk csak egy pillantást a frissen bejelentett Redmi Note 13 mobilokra), de az érthetetlen, hogy a Honor miért gondolja vállalhatónak a 160 ezres árat.

A tavaly nyáron 180 ezerért debütált, jelenleg 140 ezer körül kapható Motorola Edge 40 például röhögve nyújt többet ennél: IP68 védelem, Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6, vezeték nélküli töltés, 68 wattos gyorstöltés, jobb kijelző, mindez hasonló hardver mellett, ráadásul itt a dobozban megkapjuk a kompatibilis töltőfejet, és még egy jó minőségű, színes tokot is – a Honornál a „környezettudatosság” jegyében már ez sem jár.

De nemcsak a Motorola veri kenterbe ár/érték arányban a Magic6 Lite-ot, a 200 ezer alatti mobilokat gyűjtő listánk összes tagja jobb ajánlat.

„Akkor mégis mire számít a Honor?” – érkezhetne a teljesen jogos kérdés. A válasz alapvetően egyszerű, a tesztalanyunk (akárcsak az elődei) olyan készülék, amit jó eséllyel a mobilszolgáltatók kínálatába szán a gyártó. Előfizetéssel a független árnál jóval olcsóbban hozzá lehet majd jutni, és a célközönség sem a specifikációkat összehasonlító vásárló, hanem az, aki első sorban a külső alapján dönt.

Félreértés ne essék, ezt egyáltalán nem negatív felhanggal írom, sőt, aki egy kedvező ajánlat keretében lecsap erre a készülékre, az aligha fog csalódni benne, évekig megfelelő társ lehet a hétköznapokban. Ez viszont nem változtat azon a tényen, hogy a 160 ezres kezdőárért cserébe jó pár olyan készülék található jelenleg a magyar piacon, ami szinte minden téren többet nyújt, mint a Honor Magic6 Lite okostelefon.

Kapcsolódó
Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont
Listánkban ismét olyan készüléket gyűjtöttünk össze, amiket bátran ajánlunk azoknak, akik új középkategóriás okostelefon vásárlását fontolgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik