Tech

Százmilliókat kér a Földön bárhol elérhető internetért a SpaceX

MR.Cole_Photographer / Getty Images
MR.Cole_Photographer / Getty Images

A SpaceX által működtetett Starlink a világ egyik legnépszerűbb műholdas internetszolgáltatásává nőtte ki magát az elmúlt években. Az Elon Musk nevéhez köthető vállalat közvetlen műholdas kapcsolatot is biztosít, ami egy közönséges okostelefonnal is elérhető.

A SpaceX azonban nem áll meg a néhány száz megabites sebességnél, és az optikai megoldások sebességét is elérhetővé tenné az űrből, igaz elképesztően magas árat kérne ezért – írja a BGR.

A cég a napokban jelentette be a Community Gateways nevű új programját, amely akár 10 gigabit per szekundumos sebességet is képes kínálni, ráadásul mindkét irányba – a késleltetés pedig 99 ezredmásodperc alatti lehet. Ez lehetővé tenné, hogy a Föld szinte bármely pontján letölthessen egy 4K-s filmet pár másodperc alatt, a SpaceX azonban megkéri az árát.

A berendezésnek és a telepítésnek 1,25 millió dolláros (közel 440 millió forintos) egyszeri költsége van. A cég azonban emellett havidíjat is bezsebelhet, ami 75 ezer dollárt, vagyis 26 millió forintot jelentene.

Ezzel természetesen nem az átlag felhasználókat célozzák meg, hanem azokat a szolgáltatókat, akik távoli helyeken biztosítanak internetet az ügyfeleknek. Az ilyen, infrastruktúrától távoli helyszíneken egy ehhez hasonló megoldás olcsóbb lehet, mint az optikai hálózat telepítése.

SpaceX

A partnerek már jelentkezhetnek, egy helyszínen pedig már működik is az újdonság: Alaszkában. A fagyos államban a SpaceX szerint már meg is valósult a 10 gigabites le- és feltöltés, valamint a rendelkezésre állás is 99 százalékos. Ezek a képességek több ezer ügyfél kiszolgálását teszik lehetővé, így a szolgáltatóknak nem kizárt, hogy rövid időn belül meg is térül a befektetése.

Kapcsolódó
Aggasztó, hogy Elon Musk rakétái vérvörösre festik az eget
Nem ez a vörös fény az egyetlen égi jelenség, amely a SpaceX rakétái miatt jön létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik