Tech

Aggasztó, hogy Elon Musk rakétái vérvörösre festik az eget

Illusztráció: Getty Images / Gerald Corsi
Illusztráció: Getty Images / Gerald Corsi

Kutatók megfigyelték, hogy a SpaceX rakétái lyukakat ütnek a felső légkörben, színes fényfoltokat hagyva maguk után az égen – írja a LiveScience. A tudósok arra figyelmeztettek, hogy a „rakéták által okozott sarki fények”, komoly problémákat okozhatnak, bár minden bizonnyal nem jelentenek veszélyt a környezetre vagy a földi életre.

A kutatók már évtizedek óta tudják, hogy a rakéták felbocsátása lyukakat üt az ionoszférán, amely a Föld felszíne fölött 80 kilométeres magasságban kezdődik. Ezek az lyukak gerjeszthetik a gázmolekulákat a felső légkörben, amelyek élénk, vörös, sarki fényhez hasonló fénysávok létrehozásához vezethetnek.

Hasonló jelenségről júliusban és szeptemberben is beszámoltak, most pedig a texasi McDonald Obszervatórium csillagászai észleltek hasonló, egyedi vörös fényeket, amelyek azután jelentek meg, hogy a SpaceX Falcon 9 rakétái nemrégiben elhagyták a Föld légkörét. A Spaceweather szerint ezek a fények a másodlagos gyorsítórakéták leválása, és az ott távozó, ionoszférába kerülő üzemanyag miatt jönnek létre.

A csillagászok februárban észlelték az első ilyen „SpaceX-sarki fényt” az obszervatórium felett, és mostanában havonta 2-5 ilyen jelenséget látnak

– mondta Stephen Hummel, a McDonald Obszervatórium csillagásza, hozzátéve, hogy a jelenség nagyjából 10-20 percig figyelhető meg. Az ionoszférán kialakuló átmeneti lyukak nem jelentenek veszélyt a földi életre, azonban az ott bekövetkező változások a Spaceweather szerint megzavarhatják a rövidhullámú rádiós kommunikációt, és a GPS-jeleket is.

Nem ez a vörös fény az egyetlen égi jelenség, amely a SpaceX rakétái miatt jön létre.

A vállalat rakétahajtóművei a pályaelhagyás előtt megpördülnek, a maradék üzemanyagot pedig az űrbe lövik, ami apró jégkristályokból álló felhőt hoz létre. Ezek a kristályok időnként visszaverik a napfényt a Föld felé, és a megvilágított üzemanyag fényes spirálokat hoz létre az éjszakai égbolton.

Idén már két nagyobb SpaceX-spirált is láttak. Az elsőt januárban, a hawaii Mauna Kea felett, a második pedig áprilisban, amikor egy hagyományos sarki fényjelenség során ragyogott fel Alaszkában. A SpaceX indításainak száma rohamosan növekszik, így a sarki fények és a spirálok valószínűleg gyakoribbá válnak majd a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik