Tech

Veszélyes átverés terjed a Facebookon

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Széles körben elterjedt adathalász kampány terjed a Facebookon. A csalás a felhasználók együttérzésére pályázik, mivel a posztban egy baleset elhomályosított videója jelenik meg egy szomorú szöveggel. A képet vagy videót lekattintva azonban könnyedén ellophatják a Facebook-felhasználók hitelesítő adatait – írja a Bleeping Computer.

A posztokban angolul az „I can’t believe he is gone. I’m gonna miss him so much” felirat olvasható, ami magyarul annyit tesz, „Nem hiszem el, hogy elhunyt. Nagyon fog hiányozni.”

A fenyegető szereplők rengeteg fiók felett vették át az irányítást, amelyeket további csalásokhoz használnak fel a közösségi média platformon. Ez azért is különösen aggasztó, mert az ismerősök, barátok által közzétett bejegyzésekre könnyebben kattint rá az ember, sokszor komolyabb gondolkodás nélkül.

Az adathalász kampány nagyjából egy éve indult el a platformon, a Facebooknak azonban még mindig gondjai adódnak a bejegyzések blokkolásával.

Amikor azonban új bejegyzéseket hoznak létre, és jelentik azokat, a Facebook deaktiválja az átirányítási hivatkozást, így egy idő után nem vernek át vele több embert.

A hivatkozások eltérő oldalakra terelhetik a felhasználókat, az azonban közös, hogy meg kell adni a bejelentkezési adatokat. Amint ez megtörtént, a webhelyek átirányítják a felhasználót a Google kezdőlapra, és lényegében már búcsút is inthet az adatainak. Jelenleg az egyetlen jó megoldásnak az tűnik, ha elkerüli az ilyen gyanús linkeket, és mindemellett bekapcsolja a kétlépcsős hitelesítést (2FA).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik