Tech

Kína beelőzheti Amerikát a Holdon

RL Photography / Getty Images
RL Photography / Getty Images

Az amerikai Kongresszus több tagját is aggasztja a NASA Artemis-programjának késése – írja a Space.com. Múlt héten derült ki, hogy az Artemis-2 missziót 2025 szeptemberére, az Artemis-3-at pedig 2026 szeptemberére halasztják.

Előbbi küldetéssel négy asztronauta fogja megkerülni a Holdat, utóbbival pedig több mint fél évszázad után lép majd ember ismételten az égitestre. Az új dátumok nagyjából egyéves csúszást jelentenek.

Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Tudományos, Űripari és Technológiai Bizottsága január 17-én tartott meghallgatást az új tervekkel kapcsolatban. Az eseményen több döntéshozó aggodalmának adott hangot.

„Emlékeztetem kollégáimat, hogy nem mi vagyunk az egyetlen ország, amely embereket szeretne a Holdra küldeni” – mondta nyitóbeszédében Frank Lucas oklahomai republikánus képviselő és a bizottság elnöke. Mint kiemelte, a Kínai Kommunista Párt aktívan keresi a nemzetközi partnereket egy ilyen misszióhoz, illetve egy holdi állomás létrehozásához.

Az az ország, amelyik elsőként landol, precedenst teremthet arra, hogy a jövőbeni holdi tevékenységeket nyitottsággal és átláthatóan, vagy korlátozottabb módon folytatják-e

– emelte ki.

Több képviselő, köztük a kaliforniai demokrata Zoe Lofgren hasonlóan vélekedett. „Hadd legyek egyértelmű: támogatom az Artemist, de azt akarom, hogy sikeres legyen, különösen, hogy Kína a sarkunkban van” – mondta a meghallgatáson.

Napjainkban új hidegháború bontakozott ki, ezúttal azonban nem az Egyesült Államok és a Szovjetunió (vagy Oroszország), hanem Amerika és Kína között. A rivalizálás az előző hidegháborúhoz hasonlóan az űrre is kiterjed, ezzel újabb űrverseny indult.

„Nem titok: Kína célja, hogy 2045-re az űr globális vezetőjeként megelőzze az Egyesült Államokat. Ezt nem engedhetjük meg” – mondta Rich McCormick georgiai republikánus. Bill Posey floridai republikánus szerint a világűr végső katonai előnyt jelent, aki itt vezető pozíciót tölt be, az irányíthatja a Föld sorsát.

A szakértők sem értenek egyet

A meghallgatás során négy tanú tett vallomást:

  • Catherine Koerner, a NASA Kutatásirendszer-fejlesztési Missziós Igazgatóságának helyettes igazgatója,
  • George Scott, a NASA megbízott főfelügyelője,
  • William Russell, az Egyesült Államok Kormányzati Ellenőrzési Hivatalának szerződéskötési és nemzetbiztonsági igazgatója,
  • valamint Mike Griffin, a LogiQ tanácsadó cég társelnöke és társalapítója, aki 2005 és 2009 között a NASA igazgatója volt.

Russell és Scott megvitatták az Artemis-program előtt álló kihívásokat. „A NASA nem dolgozott ki átfogó becslést az Artemis összes költségéről” – emelte ki Scott, hozzátéve, hogy az űrhivatal 2021-ben 93 milliárd dollárosra becsülte a program 2012 és 2025 közötti költségeit. Scott szerint pontos számok nélkül nehéz lesz a Kongresszusnak megalapozott döntéseket hoznia a NASA hosszú távú finanszírozási igényeivel kapcsolatban.

Koerner elismerte ezeket és más kihívásokat, de hangsúlyozta, hogy a szervezet dolgozik a megoldásokon. Mint kiemelte, a NASA jelenlegi igazgatója, Bill Nelson éppen múlt héten jelentette be, hogy Amerika Kínánál előbb fog landolni a Holdon.

Griffin nem osztotta ezt az optimizmust, ő kifejezetten rossz véleménnyel van a projektről.

Megítélésem szerint az Artemis-program túlságosan összetett, irreálisan magas árú, veszélyezteti a személyzet biztonságát, nagyon nagy kockázatot jelent a küldetés teljesítése szempontjából, és nagyon valószínűtlen, hogy időben befejeződjön, még ha sikeres is

– mondta.

Véleménye szerint elfogadhatatlan lesz, ha az Egyesült Államok és partnerei nem lesznek jelen a Holdon úgy, hogy más nemzetek már ott vannak. Úgy véli, a programot újra kellene indítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik