Tech

Ismét felszáll az amerikai hadsereg titokzatos gépe

HO / US AIR FORCE / AFP
HO / US AIR FORCE / AFP

December 11-én ismét a magasba emelkedik az amerikai Űrhaderő titokzatos gépe, az X-37B – írja a Space.com. Az Űrhaderő illetékesei szerint a szervezet és a SpaceX megtette a végső előkészületeket az indítás előtt.

A robotizált űrrepülőgép a tervek szerint egy Falcon Heavy rakétán fog felszállni a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából, magyar idő szerint december 11-én, a korai órákban. Az Űrhaderőnek vélhetően két X-37B-je is van, mindkettőt a Boeing építette. A járművek nagyon hasonlítanak a NASA korábbi Space Shuttle-jeire, de sokkal kisebbek.

A két X-37B eddig összesen hat küldetést teljesített, és mindegyik hosszabb és ambiciózusabb volt, mint az azt megelőző. A legutóbbi, OTV-6 (Orbital Test Vehicle-6) nevű misszió 2022 novemberében ért véget, miután az eszköz 908 napig keringett a Föld körül.

Azt nem tudni, hogy a mostani küldetés meddig tart majd, mivel a hadsereg kevés részletet közölt, a hasznos teher is többnyire többnyire titkosított.

A felszerelés egy része valószínűleg újszerű felderítő műszer lesz, a tisztviselők régóta hangoztatják, hogy az X-37B-t elsősorban új technológiák kipróbálására használják.

A gép civil kutatási rakományt is szállít majd. Az OTV-7-hez tartozó, nem titkosított kísérletek közé tartozik a Seeds-2, a NASA projektje, amely azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a vetőmagokra a hosszú távú űrbéli sugárzás.

Az első öt X-37B-küldetés a United Launch Alliance Atlas V rakétáival indult, a legutóbbi pedig a SpaceX Falcon 9-ével. Az OTV-7 lesz az első, amely a nagy teljesítményű Falcon Heavyt használja.

A SpaceX gigantikus rakétája eddig nyolc küldetést teljesített. Legutóbb októberben bocsátották fel, akkor a NASA Psyche űrszondáját szállította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik