Tech

Észak-Korea bekapcsolta a kémműholdját

Illusztráció: janiecbros / Getty Images
Illusztráció: janiecbros / Getty Images

Múlt hónapban Észak-Korea felbocsátotta első katonai kémműholdját, ami miatt az országot újabb szankciókkal sújtotta az Egyesült Államok és szövetségesei. Az ország azonban nem hátrál, és a hírek szerint megkezdte a felderítő műholdjának beüzemelését – írja az MTI.

A Nemzeti Űr- és Űrtechnológiai Igazgatóság (NATA) phenjani általános irányítóközpontjában működő új műholdas műveleti iroda szombaton kezdte meg feladatának teljesítését, és a megszerzett információkat a hadsereg felderítő irodájának és más fő egységeknek fogja jelenteni.

Észak-Korea azt állítja, hogy november 21-én sikeresen útjára indította első katonai kémműholdját, amely már a washingtoni Fehér Házról, az amerikai védelmi minisztériumról, amerikai katonai bázisokról és dél-koreai területekről is küldött képeket.

Phenjan eddig nem hozta nyilvánosságra a műholdról érkezett képeket, így az elemzők és a külföldi kormányok vitatkoznak arról, hogy az új eszköz valójában mennyire működőképes.

Észak-Koreát egyébként az ENSZ egymást követő határozatai tiltják a ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik