Nagyvilág

Észak-Korea kémműholdat bocsátott fel, Dél-Korea azonnal újrakezdi a megfigyelőrepüléseket

Kazuhiro NOGI / AFP
Kazuhiro NOGI / AFP

Dél-Korea szerdán bejelentette, hogy részlegesen felfüggeszti az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját.

A hírt Han Duk Szu dél-koreai miniszterelnök a szerdai kabinetülést követő televíziós beszédében jelentette be.

A jelenleg nagy-britanniai látogatáson tartózkodó Jun Szok Jol elnök a nap folyamán korábban virtuálisan vett részt a phenjani közlés nyomán összeült nemzetbiztonsági tanács megbeszélésén, melyen a hírszerzés vezetője és több miniszter is részt vett.

Sabrina Singh, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, az Egyesült Államok még vizsgálja, valóban sikerült- e Észak-Koreának pályára állítani a műholdat, és hasonló nyilatkozatot tettek dél-koreai, illetve japán tisztségviselők is.

Dél-koreai tisztségviselők továbbá nem zárták ki azt sem, hogy a szerdai felbocsátás – melyet idén már két phenjani kudarc előzött meg – orosz technikai segítséggel valósult meg.

A 2018-ban aláírt, a két Korea közötti feszültség csökkentése érdekében megkötött egyezményben a felek a többi között repülés- és fegyvermentes zónákban állapodtak meg, illetve felállítottak egy Korea-közi, forródróttal ellátott összekötő irodát is.

A dél-koreai védelmi minisztérium azt közölte, újrakezdi az egyezményben eredetileg megtiltott megfigyelőrepüléseket a két ország közös határszakaszánál.

Mindeközben a dél-koreai Dzsedzsu sziget kikötőjébe érkezett a Santa Fe nevű amerikai atomtengeralattjáró, egy nappal azt követően, hogy a puszani támaszpontra érkezett a nukleáris meghajtású Carl Vinson repülőgép-hordozó.

A hírt a dél-koreai haditengerészt jelentette be, hozzátéve, hogy szorosabbra fűzik a haditengerészeti kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Kapcsolódó
Attól, hogy valaki nő, még lehet belőle véres kezű diktátor
Bár Kim Dzsongun még 40 éves sincs, már évek óta keringenek pletykák arról, hogy ki lehet majd az örököse. Az egyik esélyes az észak-koreai diktátor húga, Kim Jodzsong, akiről eddig keveset lehetett tudni, ám egy most megjelent könyv igyekszik minél alaposabban bemutatni az észak-koreai „hercegnő” eddigi életútját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik