Tech

Az oroszok segíthették az észak-koreai kémműhold felbocsátását

Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Kim Jae-Hwan / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Nagy a valószínűsége, hogy Észak-Korea orosz segítséggel tudta sikeresen pályára állítani katonai kémműholdját – írja az MTI a dél-koreai hírszerző szolgálat csütörtöki jelentése alapján. Ezelőtt két alkalommal is megpróbált ilyen műholdat felbocsátani, mindkétszer sikertelenül.

Észak-Korea és Oroszország szeptemberi csúcstalálkozóján Putyin nyilvánosan kifejezte elkötelezettségét aziránt, hogy támogatást nyújtson a hordozórakéták fejlesztésében. Hírszerzési információk szerint Észak-Korea az első és a második kísérletnél használt járművek tervrajzait és adatait elemzésre továbbította Oroszországnak

– idézte a jelentést Ju Szangbom, a dél-koreai kormánypárt parlamenti képviselője.

A hírszerzés szerint nincs nagy esély arra, hogy még idén újabb kémműholdat pályára állítson, viszont fennáll a veszélye, hogy Észak-Korea 2024-ben kísérleti atomrobbantást hajtson végre.Miután Észak-Korea kedd este fellőtte kémműholdját, Dél-Korea részlegesen felfüggesztette a 2018-ban megkötött, katonai enyhítésről szóló Korea-közi megállapodást, illetve légi felderítő- és megfigyelőegységeket tervez küldeni a két országot elválasztó katonai demarkációs vonal (MDL) mentére. Válaszul Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy azonnali hatállyal visszaállítja az összes katonai intézkedést, amely a 2018-as megállapodás előtt fennállt.

Visszavonunk minden katonai lépést földön, vízen, levegőben, amelyet a katonai feszültség és konfliktus megelőzésére tettünk. Erősebb fegyveres erőket és új típusú katonai egységet telepítünk a katonai demarkációs vonal mentén. Dél-Koreának drágán meg kell majd fizetnie a felelőtlen és súlyos politikai és katonai provokációért, amely a jelenlegi helyzetet irányíthatatlan szakaszba taszította

– közölte az észak-koreai védelmi minisztérium, hozzátéve, hogy az országot többé nem köti a katonai egyezmény.

Dzson Hagju, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint Észak-Korea elferdíti a tényeket, és a katonai egyezmény részleges felfüggesztése Dél-Korea jogos önvédelmi intézkedése volt, miután az északi nemzet számos alkalommal megsértette a megállapodást.

Kapcsolódó
Elaknásított területre visznek, hogy jegeskávét szürcsölve kémlelhesd Észak-Koreát
Július végén bejutottam a Koreai demilitarizált övezetbe, aminek a bejárása egyszerre dermesztő és szürreális élmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik