Tech

Űrbéli KRESZ-t vezetne be az Európai Űrügynökség

3DSculptor / Getty Images
3DSculptor / Getty Images

A Föld körül keringő műholdak egyre növekvő száma miatt űrbalesetek veszélyére figyelmeztet az Európai Űrügynökség (ESA) – írja az MTI a dpa német hírügynökségre hivatkozva. Josef Aschbacher főigazgató nyilatkozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan ütközések is előfordulhatnak, amelyek láncreakciót indítanak el, és hatalmas károkat okoznak, ezért globálisan elfogadott közlekedési szabályokra van szükség a világűrben.Az ESA adatai szerint mintegy 8800 aktív műhold kering a Föld körül. Ezek közül messze a legtöbbet, mintegy ötezer Starlink műholdat az Elon Musk vezette SpaceX üzemeltet, amely ráadásul összesen mintegy 42 ezer ilyen eszköz felbocsátásra készül.

Folyamatosan csatlakoznak új szereplők. Ezért szükség van megbízható közlekedési szabályokra a világűrben, amelyek világosan lefektetik minden helyzetben, hogy kinek kell kitérő manővert végrehajtania és kinek mi a feladata

– hangoztatta Aschbacher.

A SpaceX mellett 150 és 1200 kilogramm tömegű műholdat tízezreinek felbocsátását tervezi a Blue Origin, a One Web és kínai vállalatok is globális internethozzáférés megteremtése érdekében.

Kapcsolódó
Katasztrófát is okozhat a milliárdosok hajtotta új űrverseny
Sokáig úgy tűnt, az űrverseny a múlté, mostanra azonban világhatalmak és dollármilliárdosok újra küzdelembe kezdtek a világűr meghódításáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik