Tech

Fából készült műholdat bocsáthatnak fel

da-kuk / Getty Images
da-kuk / Getty Images

A NASA és a Japán Űrügynökség a fenntarthatóság jegyében bocsátaná fel a világ első fából készült műholdját – írja a Live Science.

A kávésbögre nagyságú LignoSat alapanyaga liliomfa lenne, az űreszköz 2024 nyarán indulhat el.

A fa az élettelen világűrben nem ég vagy korhad, a légkörbe való visszatérése során viszont teljesen megsemmisül. Emiatt az anyag kifejezetten hasznos lehetne az űripar számára.

A szakértők idén a Nemzetközi Űrállomáson tesztelték a fát, és arra jutottak, tökéletesen alkalmas a felbocsátásra. Az űrben uralkodó szélsőséges körülmények, a jelentős hőmérsékletváltozások, a tíz hónapon át tartó intenzív kozmikus sugárzás és a veszélyes részecskék ellenére nem figyeltek meg bomlást vagy deformációt, például repedést az anyagokon.

A kutatók három különböző növény, liliomfa, cseresznye és nyír mintáit vizsgálták. Végül azért választották a liliomfát, mert az a megmunkálás során ritkábban törik.

Jelenleg több mint 8440 tonna űreszköz, illetve űrszemét kering bolygónk körül. A Föld környéke egyre zsúfoltabbá válik, ami növeli az ütközések kockázatát, ráadásul a tükröződő objektumok az égboltot is átrajzolják. A fém alapú űreszközök emellett drágák is, éppen ezért érdemes lenne alternatívát találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik