Tech

Több ezer önkéntes ültetné be az agyába Elon Musk chipjét

Alain JOCARD / AFP
Alain JOCARD / AFP

Már nem kell sok idő ahhoz, hogy agy-számítógép interfész chipet ültessen az emberek fejébe az Elon Muskhoz köthető Neuralink vállalat, miután tavasszal megkapta az ehhez szükséges dokumentumokat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivataltól (FDA). Az engedélyezés óta több ezer leendő beteg mutatott érdeklődést a Neuralink kísérletei iránt – állítja a Bloomberg újságírója, Ashley Vance, aki 2015-ben életrajzot is írt a dél-afrikai milliárdosról.

A vállalat szeptemberben kezdte meg a toborzást az agy-számítógép interfésznek (BCI) nevezett chip első emberen végzett klinikai kísérletéhez.

A vizsgálatban való részvételre azok jelentkezhetnek, akik nyaki gerincvelő-sérülés vagy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) miatt mindkét kezüket alig vagy egyáltalán nem tudják használni. Emellett teljesen lebénult embereket is várnak a kísérletbe, teszi hozzá az Interesting Engineering.

A klinikai kísérlet során elektródákat és szupervékony drótokat ültetnek be a páciens agyába. A beavatkozás során a koponya egy részét eltávolítják, hogy be tudják helyezni az aprópénz méretű számítógépet. Az implantátum célja, hogy leolvassa és elemezze a személy agyi aktivitását, és az információkat vezeték nélkül továbbítsa egy közeli eszközre, például egy laptopra vagy táblagépre.

A Neuralink azt mondja, hogy 2024-ben 11, 2025-ben 27, 2026-ban pedig már 79 műtétet fog végrehajtani. Ezután a dolgok igazán felpörögnek, a befektetőknek átadott dokumentumok szerint ugyanis 2027-ben már 499 műtétre, míg 2030-ra 22 204-re tettek ígéretet. 

Természetesen egy ilyen rizikós műtétnél nagyon fontos a biztonság. Márpedig a Neuralink nem mindig kapott túl jó értékelést e téren. Az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) szerint a korábbi állatkísérletek idején a jószágok agyát megcsonkították, majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. Az állításokat Musk cége persze tagadta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik