Tech

Elon Musk chipet ültetne az emberek fejébe

Carina Johansen / NTB / AFP
Carina Johansen / NTB / AFP

Jelentős mérföldkőhöz érkezhet hamarosan Elon Musk Neuralink-projektje. Az agy-számítógép interfész kifejlesztésével foglalkozó vállalat ugyanis az állatkísérletek után hat hónapon belül megkezdődheti az első emberkísérletet, vagyis már 2023-ban beültethetik valaki fejébe a szerkezetet – írja a Verge.

A magyar idő szerint csütörtök hajnalban zajló eseményen a világ leggazdagabb embere elmondta, bizonyos időn belül ő maga is be fogja ültetni a Neuralinket a fejébe.

Mindezt azért merte ilyen nagy bátorsággal kijelenteni, mert a cége állítása szerint már benyújtotta a klinikai vizsgálathoz szükséges dokumentumokat az FDA-hoz, vagyis az amerikai élelmiszer- és gyógyszerészeti hatósághoz. A mostani, 2023-as dátum jelentős csúszást jelez a fejlesztésben, ugyanis elsőként 2020-ban, majd 2022-ben akarták megkezdeni az embereken történő tesztelést.

A korábbi kísérletek során malacokba és majmokba is beültették már a Neuralink eszközét, ahol jól vizsgázott a szerkezet. Ebből néhány felvételt is mutattak a rövid eseményen. A sikeres állatkísérletekig vezető út azonban komoly problémákat vetett fel. Az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) egy panaszában azt írta, a Neuralink kutatói extrém szenvedést okoztak alanyaiknak.

A szervezet szerint a vizsgálatok során az állatok agyát megcsonkították, majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. Az állításokat Musk cége tagadta.

A bemutató során demonstrálták is, hogyan működik a Neuralink. Maguk az eszközök aprók, melyekben több rugalmas szál van, amelyeket be lehet illeszteni az agyba. Musk szerint az egészet úgy érdemes elképzelni, mintha a koponyánk egy darabját okosórával helyettesítenénk. Dongjin “DJ” Seo, az Implant alelnöke és a Neuralink társalapítója szerint 15 perc alatt 64 ilyen szálat lehet beültetni az agyba egy robotrendszer segítségével. Mindezt egy próbababán mutatták be.

Technológiai szempontból azonban a vállalat előtt még rengeteg akadály van, Musk szerint ugyanis el kell érni, hogy a rendszer bármiféle beavatkozás nélkül frissíthető legyen.

Ki akarna egy első generációs iPhone-t beültetni a fejébe, amikor már iPhone 14 is van?

— tette fel a kérdést a milliárdos. Ugyanakkor a Neuralinknek komoly kihívója is van, a szintén amerikai Synchron egy kicsit még előrébb is tart, ugyanis ők már öt ember agyába is beültették a saját készüléküket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik