Tech

Hasznos funkciót kapott a Google Chrome

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Sokáig a Chrome volt a leginkább memóriaigényes böngésző, azonban a Google nemrég bemutatta a memóriatakarékos üzemmódot, és számos egyéb újítást, amivel értékes memóriát sikerült felszabadítani a felhasználók eszközein.

Mától pedig az egyes lapok memóriahasználatát is könnyedén monitorozhatjuk, elég ha a fül fölé húzzuk az egerünket, és máris pontosan megjelenik, hány megabájtot emészt fel egy-egy munkamenet.

Az ellenőrzésre van egy másik, kissé körülményesebb mód is. Ennek eléréséhez kattintson a böngésző jobb felső sarkában lévő három ponttal jelzett Beállítások ikonra, majd a További eszközök alatt válassza ki a Feladatkezelő menüpontot. Itt egy lebegő ablakban meg fog jelenni minden lap memóriamennyisége. Furcsaság, hogy a két adat között sokszor jelentős eltérés lehet – írja a 9to5Google.

Ez a funkció a Chrome memória- és energiatakarékos üzemmódjára épül. A Memóriatakarékos mód felszabadítja az inaktív lapok által felhasznált memóriát, míg utóbbi korlátozza a háttértevékenységet és a vizuális effekteket, például az animációkat, a görgetést és a videók felbontását.

Mindkét lehetőséget a Beállítások alatt lévő Teljesítmény menüpontban lehet engedélyezni, vagy letiltani. Emellett lehetőség van arra is, hogy bizonyos oldalakat mindig aktívan tartson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik